Lovitură pentru Joe Biden! Rușii anunță finalizarea iminentă a Nord Stream 2. Berlinul a ales să ignore avertismentele administrației de la Casa Albă.

Totuși, cancelarul Angela Merkel susține că gazoductul va avea doar o importanță economică, fără implicații geo-strategice.

Lovitură pentru Joe Biden! Nord Stream 2, aproape de finalizare

Construcția gazoductului ”Nord Stream-2” se află în faza sa finală de realizare, până la terminarea lui completă mai rămând câteva săptămâni, a anunțat ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Neciaev, într-un interviu acordat cotidianului ”Izvestia”, notează vestidinrusia.ro.

Pornim de la faptul că înțelegerea dintre SUA și Germania nu va influența asupra ritmului de realizare și a termenelor de finalizare, a menționat diplomatul.

El a mai explicat că Washingtonul și Berlinul nu au încheiat un acord în privința ”Nord Stream-2”.

Este vorba despre o declarație comună, care nu este un document obligatoriu din punct de vedere juridic pentru părțile semnatare.

Cu atât mai mult pentru Rusia, care nu a participat la elaborarea lui, el nu implică nici un fel de obligații concrete.

Comentând interviul, ”Rossiiskaia gazeta” amintește că, la sfârșitul lunii iulie, compania-operator a proiectului ”Nord Stream 2” a anunțat că gazoductul este construit în proporție de 99%.

Compania a menționat că nava specializată în amplasarea conductelor ”Akademik Cerski” a îndeplinit în totalitate volumul de lucrări.

Sursă de tensiune între Washington și Berlin

În context, trebuie amintit că Washingtonul și-a manifestat o opoziție continuă și susținută cu privire la proiectul ”Nord Stream-2”, acuzând Berlinul că, prin colaborarea cu Rusia, nu își respectă angajamentele față de partenerii occidentali.

Președintele american, Joe Biden, a declarat că se opune proiectului de 11 miliarde de dolari.

Iar secretarul său de stat Anthony Blinken a declarat în timpul audierii de confirmare că este ”hotărât să facă tot ce putem pentru a preveni finalizarea” Nord Stream 2.

Nord Stream 2, o conductă de 11 miliarde de dolari care va merge direct către Germania din Rusia, a fost mult timp o sursă de tensiune între Washington și Berlin.

Merkel a susținut conducta, dar a subliniat că Nord Stream nu va înlocui conductele de tranzit ale Ucrainei pentru gaze naturale.

”În timp ce mi-am reiterat îngrijorarea cu privire la Nord Stream 2, cancelarul Merkel și cu mine suntem absolut uniți în convingerea noastră că Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească energia ca armă pentru a constrânge sau a amenința vecinii săi”, a spus Biden.

Sursa foto: Dreamstime.