Noi incendii au izbucnit  în Grecia. Capitala elenă, amenințată de flăcări. Mii de hectare sunt scrum

Grecia a fost supusă mai multor incendii luna aceasta, din cauza celui mai sever val de căldură din ultimele decenii, care a lăsat pădurile uscate. Alte țări mediteraneene – printre care Turcia, Italia, Algeria și Spania – au suferit probleme similare, notează apnews.com.

Oamenii de știință spun că nu există nicio îndoială că schimbările climatice cauzate de arderea cărbunelui, a petrolului și a gazelor naturale determină evenimente meteorologice mai extreme.

Cea mai gravă dintre cele două incendii care au izbucnit luni a fost în zona Vilia, la nord-vest de capitala Greciei, ceea ce a declanșat o alertă de evacuare pentru opt sate. Ministrul Greciei pentru ordine publică, Michalis Chrysochoidis, a declarat că flăcările circulau printr-o zonă dens împădurită, cu sate împrăștiate, dintre care niciunul nu era în pericol direct.

„Încercăm să oprim extinderea focului” către satul mare din apropiere Vilia, a spus el.

Pentru acest incendiu, 240 de pompieri – inclusiv 143 din Polonia – susținuți de opt avioane și nouă elicoptere, s-au luptat cu flăcările necruțătoare.

Unde a avut loc cel de-al doilea incendiu

Un alt incendiu a izbucnit mai devreme în regiunea Keratea la sud-est de Atena, arzând tufele și amenințând un parc național din zona Sounion. Trei comunități au fost ordonate să fie evacuate. Unii rezidenți și-au udat disperați casele, în timp ce voluntarii cu furtunuri și ramuri au ajutat la combaterea incendiilor. Peste 100 de pompieri, opt avioane care scurgeau apă și 11 elicoptere se străduiau să rețină flacăra, care părea să fie în declin până seara.

„În acest moment situația de acolo s-a îmbunătățit, există incendii active împrăștiate în perimetru și eforturile continuă să le conțină”, a spus Chrysohoidis.

Primarul local Dimitris Loukas a declarat televiziunii grecești că autoritățile investighează rapoarte de incendiu. El a spus că locuitorii au văzut pe cineva într-o mașină dând foc la tomberon. Serviciul de pompieri a declarat că 45 de incendii au izbucnit în toată țara între duminica seara și luni seara.

Sursă foto: Dreamstime