Vineri, 20 august, a avut loc o întâlnire la nivel înalt a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO.

Decizie fermă a NATO cu privire la Afganistan

În urma acestei întâlniri, s-a decis că sprijinul furnizat autorităţilor din Afganistan de către NATO va fi suspendat.

“Orice viitor guvern afgan trebuie să respecte obligațiile internaționale ale Afganistanului; să protejeze drepturile omului tuturor afganilor, în special femeilor, copiilor și minorităților; să respecte statul de drept; să permită accesul umanitar nestingherit; și să se asigure că Afganistanul nu mai servește niciodată ca un refugiu pentru teroriști”, se mai arată în declaraţia comună a miniştrilor de Externe din ţările NATO.

Principala sarcină a NATO este de a asigura evacuarea, în condiţii de siguranţă, a cetăţenilor din ţări membre NATO aflaţi în Afganistan, ai ţărilor partenere dar şi a afganilor aflaţi în pericol.

“Atâta timp cât operațiunile de evacuare continuă, ne vom menține o strânsă coordonare operațională prin mijloace militare aliate la Aeroportul Internațional Hamid Karzai”, se mai precizează în declaraţie.

În plus, miniştrii de Externe ai ţărilor NATO afirmă că, în ultimii 20 de ani, Afganistanul nu a mai fost un refugiu pentru terorişti, de unde aceştia să instige la atacuri. “Nu vom permite niciunui terorist să ne amenințe”, este poziţia clară a Alianţei Nord-Atlantice.

Declaraţia comună integrală

1. Noi, miniștrii de externe ai NATO, ne-am întâlnit astăzi pentru a discuta situația dificilă din Afganistan.

2. Suntem uniți în profunda noastră preocupare cu privire la evenimentele grave din Afganistan și solicităm încetarea imediată a violenței. De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea profundă cu privire la rapoartele privind încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri în Afganistan.

Ne afirmăm angajamentul față de declarația Consiliului de Securitate al ONU din 16 august și solicităm respectarea normelor și standardelor internaționale privind drepturile omului și dreptul internațional umanitar în toate circumstanțele.

3. Sarcina noastră imediată este acum de a ne îndeplini angajamentele de a continua evacuarea în condiții de siguranță a cetățenilor noștri, a celor din țările partenere și a afganilor aflați în pericol, în special a celor care ne-au ajutat în eforturile noastre.

Facem apel la cei aflați în poziții de autoritate în Afganistan să respecte și să faciliteze plecarea lor în siguranță, inclusiv prin Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul. Atâta timp cât operațiunile de evacuare continuă, ne vom menține o strânsă coordonare operațională prin mijloace militare aliate la Aeroportul Internațional Hamid Karzai.

4. Poporul afgan merită să trăiască în siguranță, securitate și demnitate și să se bazeze pe realizările politice, economice și sociale importante pe care le-au realizat în ultimii douăzeci de ani. Suntem alături de actorii societății civile care trebuie să poată continua să joace în siguranță rolul lor semnificativ în societatea afgană.

Facem apel la toate părțile din Afganistan să lucreze cu bună-credință pentru a stabili un guvern incluziv și reprezentativ, inclusiv cu participarea semnificativă a femeilor și a grupurilor minoritare. În condițiile actuale, NATO a suspendat orice sprijin acordat autorităților afgane.

Orice viitor guvern afgan trebuie să respecte obligațiile internaționale ale Afganistanului; să protejeze drepturile omului tuturor afganilor, în special femeilor, copiilor și minorităților; să respecte statul de drept; să permită accesul umanitar nestingherit; și să se asigure că Afganistanul nu mai servește niciodată ca un refugiu pentru teroriști.

5. În ultimii douăzeci de ani, am refuzat teroriștilor un refugiu în Afganistan de unde să instige la atacuri. Nu vom permite niciunui terorist să ne amenințe. Rămânem dedicați luptei împotriva terorismului cu hotărâre, hotărâre și solidaritate.

6. Onorăm serviciul și sacrificiul tuturor celor care au lucrat neobosit în ultimii douăzeci de ani pentru a realiza un viitor mai bun pentru Afganistan. Împreună, vom reflecta pe deplin asupra angajamentului nostru în Afganistan și vom trage lecțiile necesare.

Vom continua să promovăm Afganistanul stabil și prosper pe care îl merită poporul afgan și să abordăm întrebările critice cu care se confruntă Afganistanul și regiunea, în viitorul imediat și nu numai, inclusiv prin cooperarea noastră cu parteneri regionali și internaționali, precum Uniunea Europeană și Regatul Unit Națiunilor.