Generalul Sorin Cîrstea, comandantul Combined Joint Psychological Operations Task Force (PSYOPS) din cadrul misiunii Resolute Support în Afganistan, avertiza încă din anul 2016 asupra pericolului reprezentat de retragerea rapidă a trupelor.

„Dacă retragerea va fi făcută în grabă, fără un plan bazat pe condiții îndeplinite și nu pe un calendar de timp, vom asista la o situație similară Irakului, deoarece luptele interne vor fi reluate”, declara generalul Sorin Cîrstea pentru Q Magazine, în urmă cu 5 ani.

În interviul din 2016, generalul Sorin Cîrstea a făcut un bilanţ al intervenţiei trupelor NATO în Afganistan. El a arătat progresele făcute în această ţară. Avertismentul său era categoric. În opinia sa, este nevoie de cel puţin două generaţii care să trăiască în stabilitate şi în condiţii democratice pentru a trece de la o identitate tribală la una naţională.

Afganistanul era o țară cu un nivel foarte scăzut de alfabetizare

„Eu fac parte din categoria celor care cred că intervenția nu a fost un eșec și că au fost făcuți pași importanți pentru poporul afgan. Pe durata regimului taliban, Afganistanul era o țară cu un nivel foarte scăzut de alfabetizare, prin urmare, ușor de manipulat. La acea vreme exista un singur post de radio care emitea un program format din ceremonii religioase și reguli pe care populația civilă trebuia să le respecte.

Practic a fost primul și probabil singurul post de radio unde nu puteai auzi muzică. După 2001 putem vorbi despre o dezvoltare fantastică a mass-media în această țară. În prezent vorbim de peste 75 de televiziuni și peste 175 radiouri comerciale”, a spus acesta.

O aeronavă militară a Forțelor Aeriene Române a decolat spre Afganistan

Pe de altă o aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat marți, pentru a efectua o misiune de urgență având drept scop evacuarea cetățenilor români din Afganistan. La bordul aeronavei se află, pentru protecție, o echipă a Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României, anunță Ministerul Apărării Naționale.

De asemenea, un avion C-27 J Spartan este pregătit să decoleze pentru repatrierea cetățenilor români evacuați din Afganistan în alte locații cu aeronave ale NATO.

Misiunea se efectuează la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a deteriorării situației de securitate din Afganistan.

Sursa foto: Dreamstime