Cât a costat campania românească din Afganistan? Ultimii militari români s-au retras deja

Ministerul Apărării Naționale a publicat anumite date care arată că România a cheltuit aproximativ 3 miliarde de lei pentru cele aproape două decenii de război în Afganistan. În cei 20 de ani de război, în Afganistan au fost trimiși 32 de mii de militari români.

Campania a început în 2002

Campania României în Afganistan a început în anul 2002. Pe atunci în campanie erau câți militari. În perioada 2010-2013, România a devenit al patrulea contribuitor la Coaliția internațională.

În ultima perioadă, Ministerul Apărării Naționale a avut aproximativ 600 de militari. Analiștii spun că România a avut foarte multe de câștigat de pe urma campaniei din Afganistan.

Cei 140 de militari rămași în Afganistan s-au întors în țară la finalul lunii iunie. În cele aproape două decenii de participare la războiul din Asfanistan, România a pierdut 29 de oameni (27 ai armatei și doi angajați ai MAE și ONU). Pe lângă aceste decese au fost înregistrați peste 200 de răniți.

Teritoriul din Afganistan, din ce în ce mai cucerit de talibani

Talibanii au înconjurat orașul Ghazni din centrul Afganistanului, în cadrul celei mai recente ofensive după retragerea trupelor occidentale din această țară.

Luptătorii au preluat controlul asupra caselor civililor, cu scopul de a lupta împotriva forțelor afgane de securitate, au declarat luni mai mulți oficiali, notează Reuters.

Ofensiva talibanilor în Ghazni este cea mai recentă operațiune de acest tip și arată că aceștia câștigă tot mai mult teren în Afganistan.

Sursă foto: Dreamstime