Azomureș a decis să oprească temporar producția de îngrășăminte din cauza prețului la energie și gaze naturale. Este vorba de cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească. Acesta a avertizat că se așteaptă ca situația să devină critică în primele luni ale anului viitor.

Compania din Târgu Mureș a arătat că nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu mai permite continuarea sustenabilă a activităţii.

„Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, arată într-un comunicat presă.

Trebuie spus că decizia a fost aprobată de Consiliul de Administraţie, dar nu are efecte imediate asupra angajaţilor. Astfel, aceștia vor avea un program normal de lucru și se vor concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece. Tot acum, se vor securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice.

Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice

Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a transmis, însă, un avertisment dur. El a spus că începutul anului viitor ar putea să fie critic.

„Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”, a arătat Harri Kiiski.

Compania este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România (10 la sută din consumul național) și furnizează 50 la sută din îngrășămintele utilizate în agricultura din România. Conducerea Azomureş a arătat că, la nivel general, se observă că actuala criză de pe piaţa energiei afectează industria îngrăşămintelor din Europa şi din întreaga lume şi că ţări precum Rusia, China, Turcia şi Egipt au restricţionat exporturile.

Apel ca securitatea alimentară a României să nu fie compromisă

„Împreună cu producţia locală scăzută, Europa se confruntă acum cu o criză în agricultură şi industrie. Comisia Europeană a recunoscut rolul industriei fertilizanţilor în asigurarea securităţii alimentare la nivel continental, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare.(…) Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc ca materie primă gazul metan. Facem toate eforturile pentru a readuce situaţia la normal, în ciuda faptului că suntem şi victimele unui context internaţional nefavorabil.

Solicităm Guvernului şi Parlamentului României să acţioneze în concordanţă cu legislaţia europeană pentru a atenua problema gazelor şi a preţurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”, se arată în comunicatul Azomureş.