Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este momentul ca România să devină independentă energetic prin crearea unei companii naţionale care „să producă şi verde şi nuclear şi pe cărbuni şi gaze”. Ciolacu este de părere că acest lucru s-ar putea întâmpla în 3-5 ani.

Ședință privind rezervele de iarnă ale României

Întrebat ce rezerve sunt pentru ca românii să treacă iarna, având în vedere criza de pe piaţa de energie, Marcel Ciolacu a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei sunt invitaţi şi miniştrii Energiei şi Finanţelor şi că va avea loc o discuţie şi pe această temă.

„Sunt doi invitaţi mâine, la coaliţie, este ministrul Energiei şi ministrul Finanţelor, să discutăm aceste lucruri şi să învăţăm din aceste crize. E o criză mondială, e adevărat, gestionată mai prost până acum, în România”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seara, la Antena 3.

Liderul PSD a vorbit şi despre crearea unei companii naţionale care să permită ţării să devină independentă din punct de vedere energetic.

„Cred că e momentul, cu o asemenea forţă politică, să creăm o companie serioasă care să producă şi verde şi nuclear şi pe cărbuni şi gaze, o companie naţională astfel încât în 3-5 ani România să devină independentă energetic. Am vorbit cu specialiştii şi este abordarea corectă, dacă vrei să influenţezi. Ne-a arătat această criză”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Criza se va agrava la iarnă

Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se va agrava pe măsură ce temperaturile vor începe să scadă, transmite Bloomberg.

Luna trecută creşterea preţurilor la electricitate a forţat unele companii britanice să îşi reducă producţia şi să solicite ajutorul statului, un exemplu la ceea ce ar putea să se întâmple în întreaga Europă tocmai în momentul în care apare o nouă variantă de coronavirus. Pentru guvernele din regiune aceasta ar putea însemna tensiuni cu ţările vecine care vor încerca să îşi asigure aprovizionarea proprie, iar pentru gospodării ar putea însemna o situaţie în care li se cere să consume mai puţină energie şi chiar să se pregătească pentru întreruperi în aprovizionare.

Problema este că nu se întrevede nicio soluţie dinspre partea de ofertă, având în vedere că exportatorii precum Rusia livrează doar ceea ce dispun în prezent, iar Qatarul spune că produce la capacitate maximă. În acest condiţii, industria energetică este nevoită să se bazeze pe „distrugerea cererii”, susţine Fabian Roenningen, analist la Rysted Energy.