Adjunctul șefului Statului Major, generalul John Hyten, a comentat testul Chinei drept o „amenințare de ritm”, numind Rusia o ”iminentă amenințare”.

Hyten a precizat că Rusia este cea mai iminentă amenințare pentru SUA din cauza celor peste 1500 de arme nucleare desfășurate, iar China are aproximativ 20% din acestea, potrivit CNN.

Ritmul în care se mișcă și traiectoria pe care se află China vor depăși Rusia și SUA

”A numi China o amenințare de ritm este un termen util, deoarece ritmul în care se mișcă China este uimitor”, a declarat Hyten reporterilor. „Ritmul în care se mișcă și traiectoria pe care se află China vor depăși in curînd Rusia și Statele Unite dacă nu facem ceva pentru a le schimba. Se va întâmpla. Cred că trebuie să facem ceva”, a declarat Hyten.

Testul american a eșuat, China aproape de un ”moment Sputnik”

Comentariile lui Hyten vin la o săptămână după ce un test cu o rachetă hipersonică americană a eșuat și pe măsură ce tensiunile dintre SUA și China rămân la cote ridicate din pricina problemei Taiwanului.

Armele hipersonice și nucleare pe care le construiește China, a spus Hyten, au doar parțial legătură cu Taiwanul. Mai degrabă sunt „destinate Statelor Unite. Trebuie să presupunem asta și trebuie să fim pregătiți, pentru că aceasta este poziția în care ne pun cu armele pe care le construiesc”, a spus Hyten.

Responsabilul american a reiterat îngrijorarea SUA cu privire la testul cu rachetă hipersonică al Chinei despre care un alt înalt oficial american a spus că este „foarte aproape” de un „moment Sputnik”.

În schimb, primul test al rachetei hipersonice americane din programul ARRW a eşuat. Este vorba de Arma de Reacţie Rapidă Lansată Aerian (ARRW) AGM-183A, rachetă hipersonică cu rază lungă de acţiune concepută de Lockheed Martin pentru a fi propulsată cu peste cinci ori viteza sunetului. Racheta nu a putut fi lansată din bombardierul B-52 Stratofortress, în primul astfel de test al lansatorului ARWW, din largul coastelor Californiei.

Testul balistic al Chinei conceput pentru a evita apărarea SUA

Experții în arme nucleare spun că testul balistic al Chinei pare să fie conceput pentru a evita apărarea SUA. În primul rând, rachetele hipersonice se mișcă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului, sau aproximativ 6.200 km/h, făcându-le mai greu de detectat și interceptat.

Luna trecută, Secretarul Forțelor Aeriene Frank Kendall a evocat îngrijorările sale cu privire la un astfel de sistem, vorbind despre o armă care ar intra inițial pe o orbită și apoi ar coborî spre țintă.