Președinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, recunoaşte prezenţa armatei americane pe teritoriul statului. La aflarea unei posibile colaborări militare încheiată între Statele Unite ale Americii și Taiwan, China a reacționat într-un mod negativ. Cu toate că nu deține controlul asupra poporului taiwanez, China „se opune ferm” oricărui contact militar între SUA şi Taiwan.

„Ne opunem ferm oricărei forme de schimb oficial şi de contact militar între Statele Unite şi Taiwan.”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

Taiwan recunoaște colaborarea cu SUA

În urma acestor declarații ale oficialilor chinezi, președinta taiwaneză a fost întrebată dacă speculațiile privind armata americană sunt reale. Răspunsul acesteia a fost unul afirmativ: „Nu sunt aşa de numeroşi cum prezintă unii oameni.”

Potrivit oficialilor taiwanezi, Taiwanul apelează la intervenţia militară a Americii pentru apărarea statului în cazul unui eventual atac al Chinei.

Trebuie menționat faptul că este pentru prima oară când un preşedinte taiwanez recunoaşte o prezenţă militară americană pe insulă. Astfel de afirmații nu au mai fost făcute publice de la plecarea ultimei garnizoane americane în 1979, când Washingtonul a recunoscut China comunistă în detrimentul Taiwanului.

Situația actuală a Taiwanului

Relația dintre China și Stalele Unite ale Americii a ridicat, mereu, anumite semne de întrebare. În prezent, această relație este tensionată din cauza posibilei implicații a americaniilor în problemele statului taiwanez.

Deși nu și-a proclamat oficial independența, Taiwan este un stat cu sistem democratic, Guvern, monedă şi armată proprie. Problema independenței insulei este reprezentată de amenințările venite din parte statului chinez.

Motivul acestor amenințări este faptul că poporul chinez consideră Taiwanul o provincie chineză, chiar că nu deţine controlul asupra acesteia. Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat, într-un interviu CNN, că ameninţarea chineză de pe teritoriul taiwanez este tot mai mare „zilnic”.

China a ameninţat că va recurge la forţă dacă insula îşi va proclama independenţa.

Cu toate acestea, la începutul acestei luni, preşedintele chinez, Xi Jinping, a vorbit despre o „reunificare” cu Taiwanul, prin mijloace „paşnice”. Această declarație a fost făcută după ce statul taiwanez a anunțat un număr-record de incursiuni ale unor avioane militare chineze în zona sa de identificare aeriană.