China a speriat întreaga planetă. Preşedintele şefilor de stat major din SUA nu s-a sfiit să o spună: Foarte îngrijorător

În această vară, China a efectuat un test de arme hipersonice, care potrivit experţilor militari, pare să arate că Beijingul vizează un sistemul orbital al Pământului care să evite rachetele de apărare americane. La cea vreme, Financial Times a fost prima publicație care scria despre acest eveniment, în timp Pentagonul a încercat să evite confirmarea directă a testului chinez, cu toate că președintele american Joe Biden și alți oficiali au xprimat îngrijorări generale legate de dezvoltarea de armo hipersonice de către China, informează presa internațională.

Generalul Mark Milley, președintele şefilor de stat major din SUA, a confirmat recent testulm precizând că că este ”foarte aproape” de un moment Sputnik, referindu-se la lansarea de către Rusia, în 1957, a primului satelit creat de om, care a pus Moscova în frunte în cursa spaţială din perioada Războiului Rece.

„Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte important al testării unui sistem de arme hipersonice. Şi este foarte îngrijorător”, a declarat Milley, preşedintele şefilor de stat major comun, pentru televiziunea Bloomberg, într-un interviu difuzat miercuri.

Ce spun experții

Experții în arme nucleare sunt de părere că testul de arme al Chinei pare să fie conceput pentru a evita apărarea SUA în două moduri. Având în vedere că armele hipersonice  se mişcă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului, acestea sunt mai greu de interceptat sau detectate. În plus, surse au declarat pentru Reuters că SUA consideră că testul Chinei a implicat o armă care a orbitat mai întâi Pământul.

Experții militari subliniază că acest concept de război rece este cunoscut sub numele de bombardament orbital fracționat.

”Cel mai simplu mod de a ne gândi la sistemul de bombardament orbital al Chinei este să vă imaginaţi o navetă spaţială, să puneţi o armă nucleară în magazia ei şi să uitaţi de trenul de aterizare.”, spune Jeffrey Lewis, de la Institutul de Studii Internaţionale din Middlebury.

Luna trecută, secretarul forţelor aeriene Frank Kendall a făcut aluzie la preocupările sale cu privire la un astfel de sistem, spunând reporterilor despre o armă care ar intra pe o orbită şi apoi va coborî pe o ţintă.

”Este o modalitate de a evita apărarea şi sistemele de avertizare împotriva rachetelor”, a spus acesta.