Uniunea Europeană și autoritățile germane nu au acordat încă aprobarea finală de reglementare pentru conducta Nord Stream 2, care va aduce gaz prin Marea Baltică direct în Europa.

Consilierul Amos Hochstein: Rusia “ar trebui să facă asta”

Indiferent de aprobarea sa, Amos Hochstein, consilierul principal al lui Biden pentru securitatea energetică globală, a declarat că Rusia are suficient gaz pentru a crește vânzările către UE și ar trebui să furnizeze mai mult gaz „rapid”.

„Dacă Rusia are gaz pentru a furniza Nord Stream 2, așa cum sugerează ei, înseamnă că are gaz pentru a-l furniza prin GTS ucrainean (sistemul de tranzit al gazelor) sau prin alte conducte, așa că ar trebui să facă asta”, a spus Hochisetin pentru jurnaliştii printr-un briefing la Washington.

Hochsein a mai spus că criza gazelor naturale din Europa are mai multe cauze, printre care cererea mare de gaz a Chinei, potrivit Newsweek.com.

Rusia, acuzată că reţine aprovizionarea cu gaz pentru a face presiuni în vederea aprobării Nord Stream 2

Europa importă aproximativ 90% din gazul său din Rusia. Prețurile gazelor naturale sunt de până la cinci ori mai mari decât la începutul anului. Gazprom, controlată de stat din Rusia, a continuat să furnizeze gaz clienților europeni în baza contractelor sale pe termen lung, dar nu a crescut oferta pe piața spot, chiar dacă prețurile au crescut vertiginos.

Unii analiști și personalități politice au acuzat Rusia că reține aprovizionarea cu gaz pentru a face presiuni asupra autorităților europene să accelereze aprobarea finală a noii conducte, care ar putea dura luni de zile. Analiştii nu se aşteaptă ca Nord Stream 2 să ajute la ameliorarea crizei de gaz din Europa până cândva anul viitor.

“Criza cu care ne confruntăm nu este doar despre bani și prețuri mai mari”

Hochstein a repetat un avertisment din septembrie că lipsa gazului și a căldurii ar putea costa vieți în comunitățile cele mai vulnerabile dacă iarna care vine este mai rece decât de obicei. El a spus că „criza cu care ne confruntăm nu este doar despre bani și prețuri mai mari, ci a fost ceva care a pus literalmente în pericol vieți”.

SUA s-a opus conductei, spunând că a crescut dependența energetică a Europei de Rusia și i se opun atât Polonia, cât și Ucraina din cauza preocupărilor legate de securitatea energetică. Ucraina ar putea pierde taxele de tranzit dacă gazul care altfel ar fi trecut prin sistemul de conducte al Ucrainei trece prin Nord Stream 2.

Administrația Biden a renunțat la eforturile de a-l bloca cu sancțiuni odată ce acesta a fost aproape finalizat, în schimb a încheiat un acord cu Germania că ar lua măsuri împotriva Rusiei dacă ar folosi gazul ca armă împotriva Ucrainei și că Germania ar ajuta la finanțarea tranziției Ucrainei la energia verde.