Secretarul de stat Raed Arafat a explicat marți, într-o intervenție televizată, că Sărbătorile de iarnă din acest an nu au cum să fie la fel ca cele din anii precedenți, din cauza pandemiei de coronavirus.

”Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil.

”Asta e pe răspunderea lor”

Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019.

Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a spus Raed Arafat la Digi 24 Tv.

El  a explicat că nu există dubiu cu privire la faptul că transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte.

”În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor.

”Vulnerabilitatea e mai mare”

Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască.

Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare.

În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume.”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Arafat a precizat că autorităţile încearcă să reducă riscul de transmitere în spaţiile publice, dar că pot da doar sfaturi privind conduita în spaţiul personal, iar în acest caz fiecare trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune.

Foto: INQUAM / Alexandru Bușcă.