Masa de Crăciun a soților Ceaușescu

Crăciunul era firesc și puțin pentru români, dar mai mult pentru cei doi dictatori. Conform unor persoane apropiate de-a familiei Ceaușescu, liderii comuniști respectau sărbătoarea Crăciunului, iar masa era în concordanță: bogată cu mâncăruri alese, pe care le regăsim și astăzi pe mesele oamenilor.

„De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a povestit arhitectul Camil Roguski, pentru Ziare.com.

Ce bucate serveau de Crăciun

Cât despre cum erau produsele, cuplul dicatatorial avea o preferință: produsele naturale. Elena și Nicolae Ceaușescu doreau legume proaspete, cultivate în pământ, tratate numai cu îngrășământ natural. De asemenea, carnea de pe masa de sărbători trebuia să fie de la animale care pășteau numai pe câmpuri netratate chimic.

Cum se comporta Nicolae Ceaușescu cu invitații săi

Soții Ceaușescu petreceau în familie de Crăciun, dar și de Anul Nou, când dictatorul avea rolul principal. Lui îi plăcea să fie un gentleman în noaptea de Revelion, ținând aproape sticla de sifon și turnând tuturor celor de la masă.