Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) vine cu precizări de ultimă oră despre temperaturile caniculare din ultima perioadă. Potrivit acesteia, luna iulie a intrat în top trei cele mai călduroase din ultimii 50 de ani, iar vremea fierbinte va continua și în perioada următoare.

Directorul ANM anunță că până duminică este cod portocaliu de caniculă în șapte județe din sud și în Capitală, iar cea mai mare parte a țării rămâne sub cod galben.

În același timp, specialiștii avertizează însă că cel mai probabil, valul de caniculă va continua cel puțin până în primele zile ale lunii viitoare.

„Putem considera că iulie 2021 a fost o lună a lui Cuptor, confirmată de ceea ce s-a întâmplat în acest val de căldură persistent, cel mai călduros din această vară, și acest lucru a făcut ca luna iulie a acestui an să se afle în top 3 cele mai călduroase luni iulie din 1961 și până în prezent.

Avem o abatere termică pozitivă la acest moment de 2 grade Celsius pentru intervalul 1 – 29 iulie, va mai conta și ziua de 30 și ziua de 31 și se alătură astfel lunii iulie a anului 2015, după 2012 și 2007”, a declarat la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Cum va fi vremea în luna august

În ceea ce privește vremea din luna august, Elena Mateescu anunță că temperaturile vor fi caniculare, fiind în vigoare un cod portocaliu dar și unul galben. Totodată, sunt așteptate temperaturi de până la 40 de grade în mai multe zone ale țării.

„Pentru luna viitoare ne așteptăm la un debut la fel de cald, este posibil să prelungim avertizarea meteorologică cod portocaliu și cod galben și pentru ziua de 2 august, luând în considerare faptul că este posibil ca și luni în regiunile de sud și sud-est ale țării să înregistrăm valori de temperatură în jurul a 40 de grade, în special în sudul Olteniei și al Munteniei.

De asemenea, marți, posibil în zona de câmpie din sud, ne așteptăm la 37 de grade Celsius și acest lucru ar urma să fie caracteristic cel puțin pentru prima decadă a lunii august”, a spus Elena Mateescu.

Directorul ANM precizează că de abia după mijlocul lunii august temperaturile vor reveni la normalitate. Ea a mai menționat că până atunci, disconfortul termic ava fi unul destul de accentuat, cu temperaturi caniculare.

„Datele arată că este posibil ca până în jurul datei de 16 august să vorbim de temperaturi peste mediile climatologice, în special în jumătatea sudică a țării pentru săptămâna 2 – 9 august, iar pentru 9 – 16 august în special în jumătatea sud-vestică a țării. Nu în ultimul rând, același fenomen poate persista chiar și în săptămâna 16 – 23 august, din nou în jumătatea vestică, după care vor fi valori apropiate de normal”, a precizat directorul ANM.

Aceasta a mai adăugat că românii trebuie să se aștepte în următoarea perioadă la temperaturi extreme, atât în cursul zilei cât și la primele ore ale dimineții.

„Cert este că pentru următoarea săptămână ne așteptăm în continuare la disconfort termic accentuat și valori deosebit de ridicate la nivelul maximelor și minimelor, pentru că în aceste zile am înregistrat recorduri pentru cele mai călduroase dimineți sau pentru cele mai călduroase zile începând din 27 și până în prezent”, a adăugat meteorologul.