UPDATE

Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul 30 iulie, ora 13:00 – 30 iulie, ora 21:00, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în sudul și estul teritoriului.

Sursa foto: meteoromania.ro

 

Ştirea iniţială

România continuă să se topească din cauza temperaturilor extrem de ridicate! Valul de caniculă continuă şi în weekend, atrag atenţia experţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Cod portocaliu în sud, sud-vest şi Capitală

Astfel, specialiştii ANM au emis un Cod portocaliu de caniculă ce vizează intervalul 30 iulie – 1 august, valabil în opt judeţe din sudul şi sud-vestul ţării, precum şi Bucureşti.

Fenomenele vizate sunt val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat.

Pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade Celsius, transmite ANM.

Valul de căldură va persista și în prima parte a săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben în aproape toată ţara

În plus, alte 25 de judeţe din ţară sunt sub Cod galben, în acelaşi interval. Fenomenele vizate sunt val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă.

În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 32 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Prognoză specială pentru municipiul Bucureşti

Tot vineri, specialiştii ANM au publicat şi o prognoză specială pentru zona municipiului Bucureşti.

Vremea se va menține caniculară, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 36-37 de grade, iar duminică (01 august) de 38-39 de grade. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade.

Cerul va fi mai mult senin, cu înnorări în cursul serii de sâmbătă (31 iulie) când vor fi posibile fenomene specifice instabilității atmosferice.

Sursă foto: Dreamstime