PSD și PNL au ajuns la un consens în privința premierului. Cine va conduce următorul Executiv

Surse politice au declarat că Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat au ajuns la primul consens politic în ceea ce privește premierul. Acestea au precizat că cele două formațiuni politice s-au înțeles asupra variantei premierului prin rotație, cu mandat de un an și jumătate.

Liberalii doresc ca primul premier al noului Guvern să fie din partea lor, în timp ce social-democrații nu doresc ca Florin Cîțu să preia din nou această funcție. De cealaltă parte, președintele PNL este de acord ca PSD să dea primul premier, cu condiția ca acesta să preia mandatul după. Cu toate acestea, nu este clar care partid va prelua primul mandatul de premier.

Surse din PNL au declarat că unii lideri liberali nu sunt de acord cu varianta unui premier din partea PSD, deoarece acest lucru ar însemna că PNL capitulează.

“Dacă se înțeleg pe cine sa fie premierul, atunci situația e deblocată”, spun surse PNL și PSD.

Florin Cîțu încearcă să saboteze negocierile

Alte surse politice spun că Florin Cîțu nu dorește să piardă funcția de premier, motiv pentru care sabotează negocierile. În mod normal, ar trebui să aibă loc o ședință PNL în care să fie acceptat programul de guvernare și formula de premier, însă acest lucru ar însemna ca președintele PNL să piardă funcția de premier. Din acest motiv, Florin Cîțu întârzie convocarea acestei ședințe.

Aceleași surse mai spun că toți așteaptă acum o intervenție din partea președintelui Klaus Iohannis, intervenție care ar putea ”să-i spulbere visul lui Florin Cîțu”. Cu toate acestea, surse Antena 3 spun că șeful statului îl dorește în continuare pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.

Florin Cîțu, președintele PNL cu cel mai scurt mandat din istoria partidului

Voci din Partidul Național Liberal au precizat că Florin Cîțu riscă să fie președintele cu cel mai scurt mandat din istoria partidului dacă va încerca din nou, în cadrul ședințelor BEX și BPN al PNL, să se impune ca și propunere a partidului pentru postul de premier. Aceleași voci spun că acesta va întâmpina rezistență din partea liberalilor.

Luni seară va avea loc o altă întâlnire la Parlament, acolo unde Marcel Ciolacu, Florin Cîțu și Kelemen Hunor vor discuta din nou despre funcția de premier.