În urma negocierilor dintre cele doua partide politice, vor avea loc schimbări în mass-media din România. PNL primește șefia pentru postul de televiziune TVR, iar PSD intră la conducerea Radioului Public.

Conform informațiilor oferite de politicieni, viitorul președinte-director general al TVR va fi Dan Turturică. Totodată, Dan Turturică este propunerea Guvernului condus de Florin Cîțu pentru Consiliul de Administrație al Televiziunii. În același timp, noul șef al Radioului Public va fi Răzvan Dincă, propus de PSD. Audierile celor doi nominalizați pentru conducerea instituțiilor de televiziune și radio vor avea loc astăzi, 15 noiembrie, de la ora 12:00, iar votul în plen va fi oferit tot azi, după-amiază, la ora 17:00, conform antena3.ro.

Situația negocierilor PNL-PSD

La o distanță de aproximativ două săptămâni de la negocierile PNL-PSD, formaţiunile politice nu au reuşit să cadă la un acord comun pentru premier. În acest moment, se aşteaptă decizia președintelui Klaus Iohannis.

Partidul Social Democrat îl va propune, la Cotroceni, în rolul de prim-ministru pe Marcel Ciolacu. Partidul politic acceptă şi o posibilă rotaţie în funcţia respectivă. Este dispus să-l accepte și pe Florin Cîțu ca șef al Guvernului, dar numai dacă Marcel Ciolacu va fi primul propus. Inițiativă cu care este de acord și Florin Cîțu. În momentul actual, obiectivul lui Florin Cîțu este de a evita ca un liberal să fie ales ca premier. Cu toate acestea, Klaus Iohannis îl preferă în continuare pe Nicolae Ciucă în funcția de premier.

Prin urmare, PSD și PNL au hotărât să discute cu președintele țării, să propună fiecare ca liderul partidului să fie ales în rolul de premier, iar Klaus Iohannis, la final, să-l aleagă pe Marcel Ciolacu.

Sorin Grindeanu, despre şedinţa de luni a PSD

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a anunțat public că în şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, de luni, se va face o informare asupra stadiului negocierilor cu liberalii. Acesta a explicat că social-democraţii ar trebui să numească premierul deoarece „acest mandat nu s-a schimbat.”, potrivit agerpres.ro.

„Vom informa CPN asupra stadiului negocierilor, acesta este rostul şedinţei. (…) Eu sunt membru PSD şi v-am spus mandatul pe care îl avem noi astăzi din partea Consiliului Naţional. Acest mandat nu s-a schimbat – şi anume acela ca PSD să dea premierul. În momentul în care, în urma negocierilor, există o modificare faţă de mandatul pe care îl avem dat de forul de conducere din partid, o să mergem în faţa partidului şi o să spunem la ce negociere s-a ajuns, iar partidul va decide dacă e de acord sau nu. Mai sunt capitole care urmează a fi închise, nu foarte multe, dar mai sunt. Noi de aceea am început aceste negocieri cerând execuţia bugetară, să vedem unde ne aflăm. De asemenea, am venit cu propuneri pentru a creşte veniturile, dar e absolut necesar ca în această perioadă în care România traversează o perioadă nu foarte simplă, în care populaţia trebuie să fie ajutată, fiindcă nivelul de trai a scăzut, inflaţia este, conform ultimelor date, undeva la 7,9, deci aproape 8, preţurile la energie au explodat, e absolut necesar ca statul român să vină să ajute populaţia. De aceea noi o considerăm esenţială această bucată din programul de guvernare.”, a informat Sorin Grindeanu la Palatul Parlamentului.