Cu cât va crește pensia din ianuarie 2022? Formula de calcul pe care trebuie să o folosești

Într-o declarație televizată, ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat care este formula de calcul pentru a afla cu cât va fi majorată pensia începând din ianurie 2022. Acesta a reamintit că punctul de pensie va fi majorat cu 10%, subliniind că prima etapă a majorării pensiilor le prevede pe cele minime și indemnizațiile sociale.

Marius Budăi anunță că acestea se vor majora cu 200 de lei, de la 800 de lei cât sunt în prezent, la 1.000 de lei de anul viitor, anunțând, totodată, că pentru românii care au pensie între 800 și 1.000 de lei li se aplică noua valoare a punctului de pensie.

„Avem două etape în creşterea pensiilor: începem cu creşterea pensiei minime, cu indemnizaţiile sociale şi acestea se majorează de la 800 de lei la 1.000 de lei.

Cetăţenilor li se aplică noua valoare a punctului de pensie. Adică, de la 1442 de lei la valoarea de 1586 de lei.”, spune oficialul.

De asemenea, Marius Budăi spune că niciun pensionar nu va mai avea pensia sub 1.000 de lei.

”Se calculează noul cuantum. Dacă acel nou cuantum nu ajunge la valoarea de 1.000 de lei se completează, deci, nu va mai fi niciun cetăţean în România care să aibă o pensie sub 1.000 de lei.”, a declarat acesta la Antena 3.

Cum se calculează pensiile celorlalți români

Ministrul Muncii nu i-a uitat nici pe ceilalți români și spune că pentru a afla noul cuantum al pensiilor, aceștia trebuie să calculeze numărul de puncte de pensie, să înmulțească cu noua valoarea a punctului de pensie de 1.586 de lei.

”Pentru ceilalţi se calculează numărul de puncte de pensie, se înmulţeşte cu valoarea nouă a punctului de pensie de 1586 de lei şi se află noul cuantum al pensiilor, asta începând cu 1 ianuarie 2022.

Noi deja avem actul normativ pregătit, îl ducem la avizare şi apoi îl aprobăm”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, miercuri, în exclusivitate la Antena 3.

Potrivit datelor existente la acest moment, singurele județe din România unde pensiile medii depășesc 2.000 de lei sunt Hunedoara și București. În același timp, județele în care pensia media nu depășește suma de 1.300 de lei sunt Botoșani, Giurgiu și Vrancea.