Klaus Iohannis le-a dat și el ultimatum liberalilor. Conform surselor Capital, acesta le-ar fi cerut să câștige neapărat Primăria Capitalei, fără să indice cu cine, însă le-a subliniat că nu ia în calcul altă variantă, decât victoria PNL în București.

„În această campanie am sprijinul USR-ului. Multă lume s-a raliat demersului meu, sunt mulți oameni din USR care au militat pentru ca USR-ul să nu-și pună propriul candidat și să mă susțină pe mine. Intrarea în PNL cumva nu ar fi OK față de munca acestor oameni. Putem să spunem că în acest moment nu iau în calcul această opțiune”, a declarat Nicușor Dan ca răspuns la aluziile lui Rareș Bogdan, care i-a transmis să semneze o adeziune la PNL.

Fostul jurnalist este cel care insistă cel mai mult pentru cooptarea lui Nicușor Dan în PNL pentru că în caz contrar, ar putea fi obligat să candideze el la Primăria Capitalei și conform apropiaților acestuia, nu-și dorește deloc. Însă peste cinci ani speră să-i ia locul lui Klaus Iohannis la Cotroceni, iar un refuz acum l-ar putea scoate din grațiile președintelui și implicit din jocul politic.

Rareș Bogdan arată spre Ludovic Orba. Ludovic Orban spre Rareș Bogdan

Aceleași surse au dezvăluit pentru Capital că Rareș Bogdan ar încerca să-l convingă pe șeful statului că și Ludovic Orban ar putea câștiga capitala. Doar că acesta vrea să rămână premier și la rândul lui arată cu degetul spre Rareș Bogdan, care ar prefera mai degrabă să fie numit prim ministru decât să ajungă primar.

Dacă Nicușor Dan ar alege în cele din urmă să candideze din partea PNL, atunci toate problemele ar fi rezolvate. El ar fi o locomotivă și pentru primarii de sector, care tremură serios în fața celor de la PSD și USR. În acest moment, în București, alegerile într-un singur tur favorizează foarte mult PSD, în contextul în care celelalte forțe vin fiecare cu câte un candidat.

„Chiar dacă legea nu e precisă, interpretarea este că formal, un independent va fi pe buletinul de vot el singur, fără însemnele alianței sau partidului care îl susține, dar aici vorbim doar de buletinul de vot. Asta nu înseamnă că în timpul campaniei electorale, pe afișul candidatului respectiv să nu scrie susținut de partidele X, Y, Z și asta nu înseamnă că în perioada precampaniei electorale, partidele respective să nu poată face campanie spunând îl susținem pe respectivul și în felul acesta să se facă asocierea între respectivul independent și partidele care îl susțin”, a mai spus Nicușor Dan.

Violeta Alexandru nu renunță

Și Violeta Alexandru se visează candidat la Primăria Capitalei, doar că nu are nicio șansă în fața Gabrielei Firea și a lui Nicușor Dan. Sursele Capital spun că aceasta ar fi susținută de generalul SPP, Lucian Pahonțu, însă campania de comunicare a acesteia a fost atât de slabă încât ea nu a reușit să adune deloc puncte în plus la capitolul imagine, dimpotrivă. O candidatură a ei ar putea trage în jos și primarii de sector sau cel puțin așa arată sondajele în acest moment, potrivit surselor Capital.

Rămâne de văzut ce strategie vor aplica liberalii. Cert este că planul lor este unul tras la indigo cu cel de la europarlamentare. Au nevoie de o locomotivă imagine, cum a fost Rareș Bogdan. Iar pentru alegerile din Capitală acesta este Nicușor Dan. În caz contrar, liderii partidului vor trebui să se sacrifice pentru că președintele Klaus Iohannis nu va tolera niciun eșec și se știe că atunci când nu este respectat, imediat sancționează derapajele.