Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat marţi, în cadrul unui bilanţ realizat la împlinirea a zece luni de mandat, că în momentul în care a preluat conducerea Primăriei aceasta se afla „în faliment, în sensul cel mai propriu al cuvântului”.

Totodată, el a subliniat faptul că în ultimele luni au existat perioade în care mai multe pericole care au fost depăşite, cu costul „a sute de ore de muncă”, menţionând în acest sens inclusiv riscul ca Euro 2020 să nu fie organizat.

În ceea ce privește banii de la buget, Nicuşor Dan a precizat că, în momentul în care şi-a preluat mandatul, Primăria Capitalei avea în cont trei milioane de lei şi datorii de trei miliarde de lei. „Primăria era într-un faliment pe care nu îl declarase”, a spus el.

El a mai adăugat că în prezent, situația financiară de la PMB este una stabilă în contextul în care conturile nu au fost blocate, au fost deblocate investiţiile, iar instituţia este credibilă pe piaţă.

Cum a salvat Nicușor Dan Primăria Capitalei

Nicuşor Dan a mai vorbit și despre restructurarea cheltuielilor Primăriei, astfel încât sumele la capitolul bunuri şi servicii au fost diminuate cu peste 200 de milioane de lei în primele şapte luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit edilului, companiile municipale au produs un prejudiciu de sute de milioane de euro, în condiţiile în care cheltuielile salariale ale acestora totalizau 150 de milioane de lei anual. El a mai subliniat faptul că la nivelul companiilor municipale vor fi disponibilizaţi 2.700 de oameni.

Amintim faptul că din cele 16 companii municipale înființate de fosta administrație, au mai rămas de închis doar companiile de parcuri și protecție civilă, a spus Nicușor Dan, adăugând că acestea vor fi și ele desființate „curând”.

Totodată, edilul a mai adăugat că sunt și alte 4 companii care vor fi menținute provizoriu „pentru că asigură niște servicii pe care la un moment dat o să le trecem în structura municipalității”. Mai exact, este vorba de iluminatul public, de întreținerea semafoarelor, de activitatea de dezinfecție, dezinsecție, deratizare și de compania imobiliară care are în administrare blocul social din Ghencea.