Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă a vorbit despre creșterea vârstei de pensionare, dar și despre motivul pentru care aceasta nu poate fi aplicată în cazul militarilor.

Mai exact, Ciucă susține că în prezent nu se pune problema modificarii pensiilor militarilor. Totodată, el i-a asigurat pe toți cei din sistem că vârsta de pensioanare în rândul cadrelor militare nu va crește, oferit și un motiv în acest sens.

Potrivit ministrului, pensia militară de la stat este încă de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza ca o măsură compensatorie pentru toți cei care s-au sacrificat pentru a servi țara indiferent de condiții și de misiune.

„De la Alexandru Ioan Cuza incoace militarii au beneficiat de pensie militara de stat, ca o masura compensatorie pentru tot ceea ce inseamna privarea de anumite drepturi si libertati democratice, pentru tot cceea ce inseamna sacrificiul si disponibilitatea militarilor de a servi tara indiferent de conditii si de misiune, si, in acest sens, apreciez si sprijinul politic pentru ca pensiile militare sa nu intre in categoria pensiilor speciale”, a spus Nicolae Ciucă.

”Militari între 55 și 60 de ani?”

Totodată, ministrul a vorbit și despre pensiile tuturor celor din sistem nu doar pensiile încasate de militari.

„Si nu vorbesc doar despre pensiile militarilor din Ministerul Apararii Nationale, ci vorbesc despre pensiile tuturor celor ce fac parte din sistemul national de aparare si siguranta nationala”, a spus ministrul Apararii, intr-o interventie la Antena 3.

Nicolae Ciucă susține că majorarea vârstei de pensionare ar putea genera probleme mari. El a propus un exercițiu de imaginație în care militarii români ar merge la luptă la vârsta de 60 de ani.

Ministrul a mai subliniat faptul că militarii nu au funcții birocratice sau administrative și sunt caracterizați prin energie și prin forță.

„Sa se gandeasca cineva, sa faca un exercitiu de imaginatie si sa vada undeva un batalion cu militari intre 55 si 60 de ani. Noi nu avem numai functii birocratice si administrative, sunt si din acelea, dar sunt putine. Armata se caracterizeaza prin dinamism, prin stare de operativitate, prin energie, prin forta”, a mai declarat ministrul Apararii.