Seria de exerciții NATO din ultima lună se încheie la Cincu, în județul Brașov. 4.000 de militari din 12 țări participă la cel mai mare antrenament al forțelor aliate din acest an. NATO pregătește o intervenție rapidă în cazul în care o țară aliată este atacată.

Exercițiul a fost deschis de trupele de elită ale Armatei. Au fost folosite drone pentru a supraveghea zona, astfel încât militarii de pe teren să știe unde este inamicul. A intervenit apoi Aviația, cu elicoptere de atac. Au tras la țintă, după care a venit rândul forțelor terestre. Au fost mai multe tiruri de artilerie în poligonul de la Cincu, trasnmite Digi24.

Exercițiul simulează o situație de război. Aliații NATO vor să vadă cât de repede pot interveni dacă o țară membră este atacată. Termenul limită este de 72 de ore, în care aliații trebuie să aducă trupele în țara atacată.

La exercițiu participă mai mulți oficiali de rang înalt. La Cincu este și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Exercițiul militar care a avut loc în această lună inclusiv pe teritoriul României a fost pregătit timp de un an.

Peste 4.000 de militari români au participat la NOBLE JUMP 2021

Peste 4.000 de militari români şi aliaţi au participat, cu aproape 600 de mijloace tehnice, la Exerciţiul multinaţional NOBLE JUMP 2021, desfășurat, în perioada 19 mai – 2 iunie, pe teritoriul României.

Exerciţiul NOBLE JUMP 21, planificat de Comandamentul Suprem Aliat în Europa (SHAPE) şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite Napoli, este cea de-a treia etapă a exerciţiului NATO STEADFAST DEFENDER 21 ce conţine secvenţe de pregătire şi instruire a forţelor NATO prin dislocarea acestora într-un termen foarte scurt în România.

“În cadrul Exerciţiului NOBLE JUMP 21, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) facilitează dislocarea, pe teritoriul României, a componentei terestre a Forţelor Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF). În acest context, şase convoaie militare aparţinând contingentului turc din cadrul VJTF, au ajuns în România, prin Punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, după tranzitarea Bulgariei”, se precizează într-un comunicat al MApN din 20 mai.