Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuție în cursul zilei de luni, cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Cei doi oficiali au discutat despre teme legate de pregătirea Summitului NATO din 14 iunie.

În același timp, atât șeful statului cât și secretarul adjunct NATO au pus accentul pe evoluţiile la nivel aliat privind procesul de reflecţie NATO 2030 şi noul Concept Strategic.

Potrivit ultimelor informații transmise de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul vizitei pe care acesta o face în România.

„Discuţiile s-au concentrat pe temele de interes în pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, cu accent pe evoluţiile la nivel aliat privind procesul de reflecţie NATO 2030 şi noul Concept Strategic”, a arătat Administraţia Prezidenţială.

În același timp, potrivit sursei citate, cei doi oficiali au discutat și despre provocările actuale de securitate.

O etapă crucială pentru adaptarea NATO la provocările de securitate

Preşedintele României a subliniat că viitorul Summit NATO de la Bruxelles reprezintă o etapă crucială a procesului de adaptare a NATO la provocările actuale de securitate, prin continuarea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare.

De asemenea, șeful statului şi-a exprimat sprijinul pentru propunerea secretarului general al NATO pentru un nou Concept Strategic, care să asigure un răspuns adecvat şi bine calibrat al Alianţei Nord-Atlantice la actualul mediu internaţional de securitate.

De menționat este faptul că, potrivit discuțiilor celor doi oificiali, noul Concept va trebui să reflecte realităţile geostrategice actuale. În același timp, conceptul trebuie să asigure o viziune unitară asupra priorităţilor NATO, cu menţinerea atenţiei aliate asupra celor trei sarcini fundamentale, în special apărarea colectivă.

Amintim faptul că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a aflat luni într-o vizită în România, unde a participat la exerciţiul NATO Steadfast Defender 21. Acesta a avut întâlniri cu ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă, şi cu şeful Statului Major al Apărării din România, generalul-locotenent Daniel Petrescu.