Președintele Klaus Iohannis îl primește, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care se află într-o vizită în România. De asemenea, președintele, dar și secretarul general adjunct al NATO vor participa la inaugurarea sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află luni într-o vizită în România, unde va participă la exerciţiul NATO Steadfast Defender 21. Acesta are întâlniri cu ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă, şi cu şeful Statului Major al Apărării din România, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În cadrul vizitei, Mircea Geoană va inaugura Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), alături de preşedintele României, Klaus Iohannis, de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, şi de comisarul european pentru relaţii interinstituţionale şi prognoză, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

La ora 18, Mircea Geoană va avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

Mircea Geoană condamnă Belarus pentru deturnarea avionului Ryanair

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a condamnat, luni, deturnarea avionului Ryanair de regimul din Belarus, despre care spune că se poate încadra la categoria „piraterie la nivel de stat”. Geoană spune că Alianța Nord-Atlantică face apel la Belarus pentru eliberarea jurnalistului Roman Protasevici și a iubitei acestei, rusoaica Sofia Sapega.

„Consiliul Nord Atlantic a condamnat în termeni puternici aterizarea forțată în Belarus de săptămâna trecută. Această aterizare forțată a unui avion civil a pus în pericol viețile pasagerilor și a echipajului. Acest gest este inacceptabil și violează normele ce guvernează Aviația civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat.

Secretarul general adjunct al NATO spune ce este „un incident ce ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor democratice fundamentale”.

„Suntem în măsura să salutăm deciziile pe care UE le-a adoptat. UE are instrumente, NATO nu are și suntem în favoarea unei anchete internaționale care să aducă lumină și transparență în jurul acestui incident”, a mai declarat Mircea Geoană.

Acesta a precizat că NATO face apel ca Belarus să ofere „drepturi fundamentale la liberă exprimare”.

„Poporul din Belarus trebuie să-și aleagă calea”, spune secretarul general adjunct al NATO.

Sursa foto: INQUAM Photos, Liviu Chirica