Cu o zi în urmă, Consiliul OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) a anunţat deschiderea negocierilor de aderare a României la această organizaţie.

România va sta alături de marile puteri ale lumii!

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că asta înseamnă şansa unei noi etape de reforme în favoarea cetăţeanului şi alinierea societăţii noastre la modelul democraţiilor consolidate.

“Decizia de ieri a Consiliului OCDE referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România reprezintă pentru noi o oportunitate pe care suntem datori să o valorificăm.

Reuniunea de astăzi este semnalul pe care îl dăm privind seriozitatea cu care tratăm pregătirea aderării noastre la OCDE, pentru a fi alături de statele dezvoltate, care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

După aderarea la NATO şi UE, deschiderea perspectivelor de aderare la OCDE este şansa unei noi etape de reforme în favoarea cetăţeanului şi alinierea societăţii noastre la modelul democraţiilor consolidate”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului României.

Decizia de începere a negocierilor a fost una politică, acum urmează pregătirea tehnică

Prim-ministrul a participat, miercuri, 26 ianuarie, la şedinţa Comitetului Interministerial OCDE, al cărui rol este coordonarea negocierilor privind aderarea României.

“Dacă decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică, pregătirea tehnică ocupă un loc central în parcursul ţării noastre spre aderare.

Consiliul Interministerial a validat asumarea ataşamentului României la principiile, valorile şi standardele organizaţiei, astfel cum sunt întărite şi dezvoltate în cele două documente recent adoptate de OCDE, în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de la nivel ministerial (Paris, octombrie 2021) – Declaraţia privind Viziunea OCDE şi Declaraţia ministerială a Consiliului din 2021”, se mai arată în comunicatul citat.

Statele membre OCDE trebuie să-şi coordoneze eforturile la nivel internaţional, în aceste domenii considerate esențiale

Redresarea post-pandemie prin abordarea tuturor politicilor prin reafirmarea angajamentului față de democrație, statul de drept, drepturile omului, egalitatea de gen, principiile economiei de piață deschise.

Promovarea unor direcții de acțiune eficiente în domeniile schimbărilor climatice, transformării digitale, a unui sistem comercial multilateral bazat pe reguli clare, a pieței globale a forței de muncă, impozitarea economiei digitale.

Formularea unor politici și standarde mai bune care să asigure revenirea rezilientă, verde și durabilă după pandemie.

Câte criterii îndeplineşte România, în acest moment, în vederea aderării la OCDE?

Potrivit sursei citate, ţara noastră îndeplineşte 6 din cele 8 standarde esențiale pentru aderare:

  • Declarația privind Investițiile;
  • Principiile Guvernării Corporatiste;
  • Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului;
  • Recomandarea Bunelor Practici în Statistică;
  • Cadrul Inclusiv al BEPS – Erodarea Bazei și Schimbarea Profitului;
  • Forumul Global al Transparenței și Schimbului de Informație.

În lunile următoare, România va începe activitățile aferente aderării la Codurile de liberalizare. De asemenea, România și-a exprimat deja intenția de a adera la Convenția OCDE Anti-Mită.