Aderarea României la Uniunea Europeană a reprezentat unul dintre principalele obiective de politică externă ale statului român după 1990. Acest deziderat a fost asumat la nivel public de instituţii centrale şi personalităţi de marcă ale statului român, iar astăzi se împlinesc 15 ani de la aderarea României.

Beneficiile aderării

„Procesul de aderare a demarat în perioada guvernării Convenţiei Democrate Române (1996 – 2000) și a continuat sub guvernarea Năstase. La finele anului 2004, când am devenit Prim-ministru al României, am constatat că mai aveam un drum lung și anevoios de parcurs din cauza unor rămâneri în urmă semnificative pe unele dintre capitolele de aderare.

Mi-am concentrat toată priceperea și energia pentru a ne îndeplini angajamentele și a fi gata pentru aderare la 1 ianuarie 2007. Am făcut apel la toate conexiunile politice cu familia liberală europeană. Am beneficiat de sprijinul și influența deosebite ale Casei Regale a României, care s-a pus în slujba țării.

Am reușit să mobilizez toți oamenii valoroși din administrația publică, precum și celelalte instituții ale statului român, care printr-un efort remarcabil au recuperat întârzierile pe care le aveam pe parcursul aderării”, scrie Călin Popescu Tăriceanu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier punctează că beneficiile aderării le-au simțit toți românii.

„Apartenența la marea familie europeană ne face mai prosperi, mai siguri pe viitorul nostru și al generațiilor care urmează. Pentru mine, ca european convins, aderarea la Uniunea Europeană mi-a adus și satisfacții enorme în plan politic.

Mă bucur în fiecare zi că românii beneficiază enorm de pe urma faptului că România este membră a Uniunii. Nivelul de trai a crescut, tinerii noștri pot studia în străinătate, toți românii pot călători nestingherit, pot munci și trăi acolo unde le este mai bine”, a mai scris Tăriceanu.

Ne lipsește un proiect strategic

Cu toate acestea, el mărturisește că are două regrete și speră că „lucrurile se vor schimba într-o zi”. Călin Popescu Tăriceanu spune că România nu mai are niciun proiect strategic.

„1) Conducătorii actuali ai României nu înțeleg că Uniunea Europeană este o comunitate de state egale în care fiecare își aduce contribuția pentru binele comun, dar nu uită să își promoveze interesele și să le apere. Prin comportamentul lor deplorabil ei fac ca România să fie tratată ca o țară de mâna a doua.

Îi îndemn viguros să reprezinte și să apere interesele României. Aceasta este misiunea lor cea mai importantă încredințată de cetățeni.

2) După aderarea la NATO și Uniunea Europeană, România nu mai are niciun proiect strategic”, a explicat Tăriceanu.

România poate deveni o forță economică redutabilă

De asemenea, el spune că România are capacitatea de a se mobiliza pentru a deveni „o forță economică redutabilă în Europa”, dar actualii lideri politici sunt prinși în „jocuri politice mărunte” și nu au simț patriotic.

„România are capacitatea umană, intelectuală, organizatorică de a se mobiliza pentru a deveni o forță economică redutabilă în Europa. Și, de aici, cu toate consecințele creșterii influenței sale politice. România trebuie să își propună un proiect ambițios de a deveni a 6-a putere economică a Uniunii Europene. Cu înțelepciune și determinare se poate!

Actualii conducători politici sunt captivi, din păcate, unor jocuri politice mărunte, mânați de interese personale, fără simț patriotic. Elitele intelectuale ale României trebuie să clădească un proiect de țară ambițios, de care avem mare nevoie. Știu că se poate!”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.