Kelemen Hunor cere ajutor pentru aderarea României la Schengen: Am îndeplinit toate condițiile

Vicepremierul Kelemen Hunor a scris pe pagina sa de socializare că s-a întâlnit cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Peer Gebauer, pentru a cere ajutor astfel încât România să intre în spaţiul Schengen.

„Vineri m-am întâlnit cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Peer Gebauer. În primul rând i-am cerut să sprijine aderarea României la spaţiul Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a scris preşedintele UDMR pe Facebook.

România a îndeplinit toate condiţiile

Acesta a argumentat că România a îndeplinit toate condiţiile, prin urmare, din punct de vedere economic, este „o pierdere uriaşă”, dar nici din punct de vedere „moral” nu se justifică amânarea aderării.

„I-am spus domnului ambasador că marea coaliţie s-a angajat să pună în practică reformele incluse în programul de guvernare, inclusiv protejarea minorităţilor naţionale, deci şi a drepturilor comunităţii maghiare – toate sunt parte a programului de guvernare”, a completat Kelemen Hunor.

Finalizarea integrării României în Spaţiul Schengen, prioritate pentru UE

Despre acest lucru a vorbit și președintele Klaus Iohannis în luna octombrie. Acesta a spus că, pentru a atinge obiectivul consolidării Pieţei Unice, este nevoie de un spaţiu de liberă circulaţie deplin funcţional şi eficient.

„Pentru ca Spaţiul Schengen să devină deplin funcţional şi eficient este necesar ca toate statele membre care îndeplinesc condiţiile să facă parte din acesta. România este unul dintre statele care de peste 10 ani se comportă ca membru de facto al Spaţiului Schengen. Finalizarea acestui proces de integrare nu este doar un obiectiv pentru România, ci ar trebui să fie un obiectiv pentru Uniunea Europeană.

Este de datoria noastră să ne asigurăm că toate eforturile noastre garantează menţinerea acestui bine comun – Piaţa Unică şi cele patru libertăţi fundamentale ale acesteia, a căror importanţă a fost evidenţiată de criza sanitară”, a declarat anterior Klaus Iohannis.