Finalizarea integrării României în Spaţiul Schengen, prioritate pentru UE. Iohannis: Este de datoria noastră

Președintele este de părere că, pentru a atinge obiectivul consolidării Pieţei Unice, este nevoie de un spaţiu de liberă circulaţie deplin funcţional şi eficient.

„Pentru ca Spaţiul Schengen să devină deplin funcţional şi eficient este necesar ca toate statele membre care îndeplinesc condiţiile să facă parte din acesta. România este unul dintre statele care de peste 10 ani se comportă ca membru de facto al Spaţiului Schengen. Finalizarea acestui proces de integrare nu este doar un obiectiv pentru România, ci ar trebui să fie un obiectiv pentru Uniunea Europeană.

Este de datoria noastră să ne asigurăm că toate eforturile noastre garantează menţinerea acestui bine comun – Piaţa Unică şi cele patru libertăţi fundamentale ale acesteia, a căror importanţă a fost evidenţiată de criza sanitară”, a declarat Klaus Iohannis.

Provocările generate de pandemie au scos la iveală o serie de puncte slabe

De asemenea, Iohannis a susținut că provocările generate de pandemie au scos wla iveală o serie de puncte slabe atât în sectorul sănătăţii, cât şi la nivel social şi economic.

„Acestea sunt o dovadă clară a necesităţii de a consolida capacitatea de rezistenţă strategică a Uniunii Europene, atât în plan intern, cât şi în vecinătatea imediată”, a completat președintele.

Informațiile transmise de Administrația Prezidențială

Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Comitetul director al Premiului „Carol cel Mare” a decis să-i acorde preşedintelui Klaus Iohannis premiul pentru anul 2020 ca recunoaştere a meritelor în ceea ce priveşte „conducerea României pe o traiectorie proeuropeană, bazată pe valorile statului de drept”, pentru „eforturile depuse pentru consolidarea Uniunii Europene şi a statelor membre”, precum şi pentru „promovarea echităţii, a protecţiei minorităţilor şi a diversităţii culturale şi pentru rolul său de creator de punţi de legătură între societăţile din vestul şi estul Europei”.

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială