Raed Arafat a venit cu o veste cruntă despre ceea ce ar urma să se ptreacă în spitale. Toți românii care merg la doctor sun t vizați. Asta, pentru că șeful DSU a susținut că se poate ajunge în situaţia de a se amâna toate cazurile care nu sunt urgente. Acest lucru se va produce în cazul creşterii constante a infectărilor COVID-19. Este o soluție care se are în vedere pentru a face loc în spitale.

Şeful Departamentul ui pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că se poate ajunge în situaţia de a se amâna, pentru două-trei săptămâni, toate cazurile care nu sunt urgente, în cazul creşterii constante a infectărilor COVID-19, pentru a face loc în spitale.

El a fost întrebat, sâmbătă, după şedinţa de Guvern, dacă vom face faţă dacă numărul pacienţilor mai creşte.

„Noi continuăm să creştem numărul. Dacă numărul creşte există soluţii complementare – se poate limita activitatea electivă pentru 2-3 săptămâni. Ştiu că nu este agreat de foarte multă lume, dar, dacă este nevoie (…) atunci sectorul non-COVID se poate amâna. Medici decid ce nu se poate amâna. Nu vor intra cazurile programabile, care pot fi amânate 2-3 săptămâni”, a explicat el.

Arafat: Din păcate, ne forţează situaţia

Arafat a precizat că nu am ajuns la această fază, dar am ajuns la faza în care unele spitale devin COVID.

„Din păcate, ne forţează situaţia să luăm aceste soluţii. Nu sunt soluţii pe care le luăm din plăcere”, a arătat el.

Conform ultimului bilanț COVID, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12.590 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 177 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.740. Dintre acestea, 1.412 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 345 sunt minori, 325 fiind internați în secții și 20 la ATI.