Prefecţii judeţelor Vrancea şi Dâmboviţa au fost eliberaţi din funcţia de conducere. Conform negocierilor din coaliţia de guvernare, posturile vacante ar urma să fie ocupate de reprezentanţi ai Parditului Social Democrat.

Cine a fost demis din funcție de conducere

În ședința oficială de miercuri, Guvernul României a aprobat hotărârea privind eliberarea din funcţia de prefect al judeţului Dâmboviţa a lui Aurelian Popa. În plus, a fost aprobată şi hotărârea privind eliberarea din funcţia de prefect al judeţului Vrancea a lui Gheorghiţă Berbece.

În urma negocierilor din coaliţia de guvernare, posturile vacante urmează să revină unor politicieni social-democrați.

De asemenea, recent, jurnaliștii au aflat noi informații despre negocierile dintre Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat privind oamenii aleși pentru funcțiile de prefecți.

S-au împărțit funcțiile de prefecți și subprefecți (SURSE)

Recent, coaliția guvernamentală a ajuns la un acord comun privind împărțirea funcțiilor de prefecți și subprefecți. Astfel că PSD va avea 20 de prefecți, plus Bucureștiul, PNL va avea 18 prefecți în subordine, iar UDMR doar 4 prefecți, potrivit g4media.ro.

De asemenea, social-democrații vor ocupa 39 de posturi de subprefect, liberalii 31, UDMR 10, iar Minoritățile 5.

Bucureți, sub tutela PSD

Partidul Social Democrat va ocupa funcția de prefect, plus un post de subprefect în București, iar PNL și UDMR vor avea un post de subprefect.

Conform unor surse politice, membrii PSD l-ar susține pentru funcția de prefect pe Alexandru Hazem Kansou, fost director general STB în mandatul de primar al Gabrielei Firea. Hazem Kansou a fost consilier general din partea membrilor liberali, dar a fost exclus din partidul politic în februarie 2020, după ce a votat alături de PSD.

În prezent, funcția de prefect din București este deținută de Partidul Național Liberal, care a ales-o în octombrie pe Alexandra Georgiana Văcaru.

Lista prefecțiilor

PSD: București, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Galați, Iași, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Tulcea, Timiș, Vâlcea, Vrancea.

– PNL: Argeș, Alba, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Călărași, Gorj, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui.

– UDMR: Arad, Covasna, Harghita, Sălaj.