Vești proaste pentru bucureșteni! Liberalul Ciprian Ciucu a lansat un avertisment fără precedent. Acesta a susținut că Primăria Generală este în pragul prăpastiei. În cazul în care nu se va face urgent ceva, atunci Bucureștiul intră în incapacitate de plată în luna aprilie. Ciucu a arătat că Primăria Generală se află acum într-o situație critică, în special din cauza creșterii puternice a cheltuielilor cu subvenția la termoficare.

„Primăria Generală este efectiv în pragul prăpastiei. Ce a prezentat ieri primarul general despre buget este adevărat sau parțial adevărat. Prin aprilie, dacă nu se va face ceva, Bucureștiul va intra în incapacitate de plată. Subvențiile erau pe vremea Gabrielei Firea o treime din buget, acum au devenit două treimi sau poate mai mult”, a spus Ciprian Ciucu.

Liderul PNL București a susținut că dacă rămân subvențiile așa, Primăria se va transforma în agenție de plăți. El a spus că, în esență, ceea a prezentat Nicușor Dan e corect. Trebuie amintit că primarul Capitalei a explicat că instituția pe care o conduce va avea anul viitor venituri reduse la jumătate față de veniturile din 2021. Astfel, a spus edilul, s-a ajuns în imposibilitatea de a asigura serviciile publice.

Banii care rămân pentru funcționarea altor structuri sunt insuficienți

„A crescut atât de mult prețul la energie, că subvenția la termoficare a crescut de la 1,4 miliarde lei la 2,7 miliarde lei. Banii care rămân pentru funcționarea altor structuri sunt insuficienți”, a declarat Ciprian Ciucu.

Acesta l-a atacat însă pe Nicușor Dan pe motiv că mulți anunțatele reforme în Primăria Capitalei nu ar fi început, deși se susține acest lucru. Este adevărat, a arătat liberalul, că s-au închis unele companii municipale, dar reforma nu a început.

„Când ai un buget, îl poți echilibra prin venituri, dacă fructifici spațiul public, de exemplu, sau când guvernul îți dă bani sau prin tăieri de cheltuieli. Aici nu am ajuns. Există foarte multe instituții care nu își justifică existența, în condițile în care Bucureștiul este aproape în pragul falimentului”, a spus el.

Potrivit acestuia, va fi nevoie de tăierea voucherelor gândite de Gabriela Firea când a fost primar general al Capitalei. Ciprian Ciucu a arătat că fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a preluat instituția având o direcție de asigurări social care avea 60 de milioane de lei buget și a dus o undeva la 600 milioane de lei. „Aceștia sunt banii de care e nevoie anul viitor pentru investiții în termoficare. Practic nu ne mai permitem”, a spus Ciucu.