UPDATE: Ședința s-a încheiat

Ședința coaliției s-a încheiat cu puțin timp în urmă. PSD a cerut demiterea secretarului general de la ministerul energiei, însă nu sunt clare până la acest moment motivele, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, premierul Nicolae Ciucă și președintele PNL, Florin Cîțu, ar fi fost în principiu de acord cu solicitarea PSD. Ar urma ca decizia să fie luată de premier. Secretar general la ministerul energiei este Radu Nicolae Chiurtu.

Știre inițială:

Surse politice au declarat pentru Digi 24 că miercuri, de la ora 18.00, liderii Coaliție se întâlnesc într-o ședință la Palatul Victoria convocată după ultimele atacuri dintre PSD și PNL pe tema facturilor la energie și gaze.

Mai exact, în ultimele zile, cele două partide politice au avut un schimb de replici acide referitoare la facturile la gaze și la energie care îi afectează pe români.

Astfel, PSD-ul a cerut în cursul zilei de marți, ca noua ordonanță de urgență care reglementează ajutoarele în criza facturilor să se aplice retroactiv, și pentru luna ianuarie. De cealaltă parte, liberalii au susținut că sunt probleme de constituționalitate. Pe de altă parte, în cele din urmă, ordonanța a fost adopată cu măsurile prevăzute doar pentru lunile februarie și martie.

În acest context, social democrații au transmis miercuri un comunicat în care și-au arătat nemulțumirea referitoare la actuala formă a ordonanței. Potrivit PSD-ului, aceasta este doar „un pansament pus peste rana adâncă” a sectorului energetic.

Schimb de replici acide între PNL și PSD

Liderul PNL, Florin Cîțu, s-a arătat revoltat de precizările venite din partea social democraților. Acesta a declarat că toate criticile puteau fi spuse în timpul ședinței de guvern. Totodată, el a adăugat că în cazul în care există alte soluții, acestea se pot discuta în Parlament.

„Aceste critici puteau fi făcute în ședința de guvern, există acolo vicepremier, membri ai PSD în Guvern. Discuția a fost simplă: a fost ședință de guvern, există un act normativ care are un parcurs, au venit avizele, a fost aprobat. Dacă există alte soluții pot fi discutate în Parlament. Dacă doresc să facă amendamente, legea vine în Parlament”, a fost replica liderului PNL, Florin Cîțu.

În același comunict, social democrații i-au acuzat pe liberali că sunt „artizanii” crizei energetice, în contextul în cre ei sunt cei care au susținut liberalizarea prețurilor, cerând reglementarea pieței de la 1 aprilie.

În acest sens, Florin Cîțu a replicat că dacă PSD-ul are o astfel de opinie, poate să treacă din nou în Opoziție.

„E ciudat să fii într-o coaliție și să fii acuzat de așa ceva. Dacă ei cred că noi suntem artizanii crizei energetice, pot să stea în Opoziție din nou”, a răspuns Florin Cîțu.