Eforturile lor au fost determinate de exodul în masă al adepților lui Trump și ai mișcării QAnon de pe rețelele sociale principale, Facebook, Twitter și Instagram, în ultimele luni. Trump a fost el însuși exclus din aceste platforme online.

De aceea, susținătorii fostului președinte au cerut adepților lui să se alăture rețelelor sociale, precum Parler, Gab și Telegram, susținătoare ale conservatorilor.

Mulți dintre cei mai înflăcărați susținători ai fostului președinte sunt convinși că Trump a fost trădat și lansează tot mai multe apeluri la o revoltă împotriva guvernului și chiar la secesiune.

În paralel, adepții mișcării conspirației QAnon sunt în degringoladă după înfrângerea electorală a lui Trump.

Plecarea lui Trump de la Casa Albă a contrazis toate profețiile lansate pe diverse canale de adepții QAnon. Dincolo de orice evidențe, convingerea lor era că Trump va rămâne în funcție. Și că va purta un război pe viață și pe moarte împotriva unei cabale de sataniști despre care ei susțin că controlează America.

Potrivit experților, naționaliștii albi, neo-naziștii și alți militanți de extremă dreaptă găsesc teren fertil printre milioanele de susținuți dezamăgiți ai lui Trump și QAnon. Iar acum iau cu asalt rețele social media non mainstream.

Astfel, activiștii de extremă dreaptă se infiltrează sistematic în grupurile online pro-Trump și QAnon, în încercarea de a „atrage rămășițele acestor mișcări spre extrema dreaptă”. Aceste încercări, susțin experții, par să se fi intensificate după 20 ianuarie, data inaugurării lui Joe Biden ca președinte.

Talking Lifeboat, o rețea de socializare înființată de mișcarea pro-Trump Proud Boys pentru „refugiații” platformei de dreapta, a fost rapid infiltrat de utilizatorii neo-naziști, explică un expert.

Megan Squire, profesor la Universitatea Elon, care a studiat bine extrema dreaptă pe Telegram, a prezentat capturi de ecran ale utilizatorilor naționaliști albi care încercau să atragă susținătorii lui Trump cu embleme neo-naziste și conținut pro Adolf Hitler.

Pe alte paltforme, membrii postează ghiduri despre cum să interacționezi cu susținătorii lui Trump. „Acum, că globaliștii i-au lăsat pe „trumpiști” pe mâna noastră, aici la Telegram, putem profita de această ocazie pentru a accelera URA”, a comentat un utilizator, încurajându-i pe ceilalți să înceapă cu subiecte relativ benigne, precum frauda electorală.