Relațiile ruso-americane după schimbarea de la Casa Albă. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut marţi, 26 ianuarie, o „normalizare”’ a relaţiilor ruso-americane în cadrul primei convorbiri telefonice cu omologul său american, transmite Kremlinul într-un comunicat, conform afp.com

Potrivit informațiilor transmise de președinția rusă, Putin a „menţionat că o normalizare a relaţiilor dintre Rusia şi Statele Unite ar răspunde intereselor ambelor ţări, dar şi celor ale întregii comunităţi internaţionale, având în vedere responsabilitatea specială în ceea ce priveşte menţinerea securităţii şi stabilităţii în lume”.

Relațiile ruso-americane după schimbarea de la Casa Albă

Trebuie menționat că Joe Biden a avut marţi, 26 ianuarie, o convorbire cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru prima dată de la instalarea sa la Casa Albă, conform sursei menționate.

„L-am contactat pe preşedintele Putin în această după-amiază cu intenţia de a discuta despre dorinţa noastră de a prelungi cu cinci ani tratatul bilateral de reducere a arsenalului nuclear Noul START” care expiră la începutul lunii februarie, „dar şi pentru a reafirma sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii persistente a Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Biden şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la cazul lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus arestat de Moscova pe 17 ianuarie la revenirea în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după otrăvirea cu agent neurotoxic din familia Noviciok.

Joe Biden, marele absent de la Forumul Economic Mondial

Forumul Economic Mondial a început luni și în acest an se va desfășura în condiții speciale. Din cauza pandemiei de coronavirus acesta are loc în varianta digitală. Printre prezențele importante la acest summit se numără președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.

Noua lume din era pandemiei, dar și „revoluțiile” pe care ni le impun schimbările climatice și accelerarea digitală, cu toate repercusiunile în termeni de sustenabilitate și dezvoltare economică și socială, fără a uita deriva spre polarizare și inegalitate. Anul acesta complexitatea este cuvântul cheie de pe agenda Forumului Economic Mondial, summit-ul care va reuni cei puternici oameni de pe Pământului și care, pentru prima dată, din cauza forței majore create de situația de urgență Covid, nu se va desfăşura între zăpezile elvețiene din Davos, ci în versiune digitală, transmite ANSA.

Printre prezenţele proeminente, se numără cea a președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, în timp ce marele absent este președintele Statelor Unite, Joe Biden, care tocmai a preluat funcția.