Washington DC, capitala federală a Statelor Unite, a mobilizat Garda Națională pentru a îi asista pe polițiști dacă va fi nevoie în timpul protestelor plănuite de susținătorii lui Donald Trump.

Acestea sunt așteptate să aibă loc înainte și în timpul procedurii de validare în Congres a victoriei lui Joe Biden, în data de 6 ianuarie.

Trump și-a chemat susținătorii în fața Congresului

Astfel, autoritățile locale din DC se tem de posibile violențe care ar putea fi provocate de grupurile de extremă-dreapta susținătoare ale lui Trump care au anunțat că vor fi prezente în oraș în data de 6 ianuarie.

Mai mult, președintele în exercițiu, a alimentat constant starea de tensiune, chemându-și susținătorii să vină în capitala federală la protest pe 6 ianuarie și amăgindu-i cu ideea că votul ar mai putea fi răsturnat în Congres.

Protestele sunt programate să înceapă la orele la care noul Congres al Statelor Unite va începe procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden cu un scor de 306 la 232 în Colegiul Electoral, scrie digi24.ro, citând presa internațională.

Portul de arme de foc este ilegal

Oficialii din DC au anunțat că peste 300 de membri ai Gardei Naționale vor fi desfășurați în oraș pentru a îi ajuta pe polițiști, însă ei nu vor fi înarmați.

Susținătorii lui Trump vor organiza mitinguri marți și miercuri și au fost avertizați de autorități să nu vină înarmați, iar mai multe restricții oficiale asupra portului de armă au fost implementate în așteptarea acestor proteste. Washington DC are deja printre cele mai puternice reglementări din SUA în ce privește portul de arme de foc.

Primărița orașului, Muriel Bowser, le-a reamintit că portul de arme de foc este ilegal în mai multe zone în care protestatarii pro-Trump urmează să se adune. Portul de armă la vedere este ilegal în tot orașul.

Noua abordare a extremiștilor de dreapta

Decizia oficialilor din Washington vine în contextul în care liderul Proud Boys, o grupare de extremă-dreapta care îl susține pe Trump, a fost arestat în capitala federală și acuzat de distrugerea proprietății private și posesie ilegală de muniție.

Enrique Tarrio ar fi avut, pe lângă muniție și un dispozitiv de încărcare mare a armelor, acestea fiind folosite pentru a trage un număr mare de gloanțe fără a fi nevoie de a reîncărca arma manual.

Conform unui reportaj al Washington Post de săptămâna trecută, personaje marcante ale acestei grupări au anunțat că nu vor mai purta haine de culoare neagră, așa cum făceau în mod obișnuit, pentru a evita să fie descoperiți de forțele de ordine.

”Proud Boys se vor prezenta în număr record pe 6 ianuarie, însă de această dată schimbăm strategia. Nu vom mai purta hainele noastre tradiționale, negru cu galben.

Ne vom deplasa incognito și ne vom răspândi în echipe mici în centrul orașului”, anunța șeful Proud Boys pe rețeaua socială Parler, o platformă de discuții a simpatizanților extremei-drepte americane.