Mii de militanţi sunt aşteptaţi în capitala americană la acea dată cu scopul de a da un sprijin preşedintelui care îşi încheie mandatul şi acuzaţiilor sale – fără dovezi – de fraude electorale „masive” în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, conform lalibre.be

Printre ei, miliţia de extremă dreapta „Proud Boys” ar trebui să defileze din nou pe străzile din Washington, după o manifestaţie similară pe 12 decembrie, care a degenerat. Mai multe persoane au fost înjunghiate şi alte zeci au fost arestate.

Preşedintele speră că manifestanţii vor putea face presiune asupra Congresului

Donald Trump a postat de două ori pe Twitter în acest weekend pentru a-şi incita partizanii să ia parte la întrunire, numind alegerile din 3 noiembrie „cea mai mare ÎNŞELĂTORIE din istoria naţiunii noastre”. „Ne vedem la Washington pe 6 decembrie. Nu rataţi asta”, a repetat el invitaţia duminică. Preşedintele speră că manifestanţii vor putea face presiune asupra Congresului ca să răstoarne înfrângerea sa de la urne.

Pe 6 ianuarie, vicepreşedintele Mike Pence trebuie să conducă o sesiune în Congres pentru a certifica voturile din colegiul electoral din fiecare stat american. Joe Biden a câştigat voturile a 306 mari electori, în timp ce Donald Trump a câştigat 232.

În această sesiune comună a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, vicepreşedintele va deschide şi va citi certificatele care anunţă numărătorile marilor electori din fiecare stat înainte de a declara un învingător. Procedura ar trebui să fie, ca de obicei, o formalitate. Dar Donald Trump şi partizanii săi încearcă acum să facă presiuni asupra lui Mike Pence pentru ca el să respingă certificările electorale din state pro-Biden, o putere pe care vicepreşedintele nu o are, potrivit experţilor în drept.

În lipsa unor elemente tangibile pe care să se sprijine acuzaţiile de „fraude masive”, cele 50 de plângeri depuse de aliaţii lui Donald Trump peste tot în Statele Unite au fost practic toate respinse de tribunale sau abandonate.