Mutare uriașă făcută de China: S-a născut al treilea mare producător global de oțel. Dealtfel, liderul mondial este deținut tot de China, prin China Baowu.

Între cele două conglomerate chineze se află, pe poziția a doua în topul mondial, ArcelorMittal, gigantul care a deținut și Sidex Galați.

Mutare uriașă făcută de China. Beijingul intervine pe piață

Producătorii chinezi de oţel Ansteel Group şi Ben Gang au anunţat vineri că au început procesul de fuziune a operaţiunilor lor, a informat agenţia chineză de presă Xinhua, într-o tranzacţie care va crea al treilea mare producător global de oţel, transmite Reuters.

Compania de stat Ansteel va prelua o participaţie de 51% în rivala Ben Gang de la autoritatea regională de gestionare a activelor statului chinez, nefiind implicate sume de bani în tranzacţie, în cadrul procesului de restructurare sprijinit de guvernul de la Beijing.

Entitatea rezultată în urma fuziunii, care va păstra numele Ansteel, va avea o capacitate anuală de producţie de 63 de milioane de tone de oţel brut, a informat Xinhua.

Ansteel va depăşi HBIS, devenind astfel al doilea mare producător de oţel din China, şi pe locul trei în lume, în urma firmelor China Baowu Group şi ArcelorMittal, care are sediul în Luxemburg.

Anul trecut, Ansteel a produs 38,19 milioane de tone de oţel brut, în timp ce Ben Gang a fost responsabil pentru 17,36 milioane de tone.

Până în 2025, Ansteel vrea să producă 70 milioane de tone de oţel brut pe an şi să genereze venituri anuale de 300 de miliarde de yuani, echivalentul a 46 miliarde de dolari, precizează Xinhua.

Unul din cele 156 de proiecte de construcții importante din primul plan cincinal

Grupul Ansteel a fost anterior Anshan Iron & Steel Works și Showa Steel Works , care a fost înființat în 1916 sub stăpânirea japoneză în nord-estul Chinei .

Rafinăria de oțel a fost modificată cu ajutorul Uniunii Sovietice, fiind unul din cele 156 de proiecte de construcții importante din primul plan cincinal al Chinei .

În 1997, o filială Angang Steel a fost încorporată și a listat unele dintre activele grupului la burse.

În 2005, a fost anunțat un plan de fuzionare între Anshan Iron and Steel și Benxi Iron and Steel , dar nu s-a concretizat niciodată.

În 2010, Panzhihua Iron and Steel a fost înglobată în Anshan Iron & Steel Group Corporation.

În 2021, Ansteel și Ben Gang Group Corporation au încheiat vineri un acord pentru a începe fuziunea și restructurarea care vor crea al treilea cel mai mare producător de oțel din lume.

Potrivit acordului, Ben Gang va deveni o filială a Ansteel.

Sursă foto: Dreamstime.