Cercetătorii și strategii tind să citească greșit lecțiile trecutului în cazul conflictului sino-american, neputând să recunoască faptul că aceste schimbări radicale constituie un nou joc. ȘI, mai presus de toate, pentru a continua ca lider mondial, americanii trebuie să joace acest nou joc, subliniază o analiză Eurasiareview.

Prin urmare, calea către a deveni sau a rămâne o mare putere a devenit în primul rând o cale economică. Aceasta este o schimbare fundamentală în modul în care funcționează lumea, un joc nou. A rata acest lucru, așa cum fac majoritatea strategilor SUA în relații internaționale, echivalează cu un economist care ratează revoluția industrială.

Calea spre a deveni o mare putere de succes a devenit o strategie economică protejată de o armată puternică sau un aliat cu o armată puternică.  Când Germania și Franța s-au luptat, una a câștigat, în timp ce cealaltă a pierdut. Când Statele Unite și Japonia, sau Statele Unite și China concurează, ambele pot prospera. Acesta este un aspect vital al rivalității actuale SUA-China.

Gestionarea relațiilor cu o putere în creștere

În primul rând, SUA trebuie să-și dea seama că în niciun caz China nu se va prăbuși. Spre deosebire de Uniunea Sovietică și de statul său succesor Rusia, China are o economie competitivă, care se autosusține.

Mai mult, a avut grijă de oamenii săi într-un grad pe care țări precum Rusia nu și-l pot imagina. Spre deosebire de URSS și Rusia, economia și sistemul social al Chinei au succes și durabilitate.

China, destinată să aibă cea mai mare și cea mai avansată economie

În al doilea rând, China nu este destinată creșterii rapide pe termen nelimitat. Dar din 2030, China va lupta probabil pentru a susține o creștere anuală de 3%. China este destinată să aibă cea mai mare și cea mai avansată sau inovatoare economie.

China joacă jocul potrivit, America NU

În timp ce Statele Unite pot coexista cu China, trebuie să și concureze cu succes. SUA are cea mai bună armată din istorie, dar a permis celorlalte instrumente să se atrofieze. Are un buget militar la fel de mare ca următoarele opt puteri combinate, dar nu este niciodată suficient. America nu poate reuși decât dacă recunoaște că, din cel de-al Doilea Război Mondial, a concurat într-un nou joc. SI acum este timpul să articuleze o strategie de securitate națională potrivită pentru acest nou joc.