Moise Guran a vorbit despre Ludovic Orban și despre ce îl așteaptă pe acesta în cazul în care ar demisiona din funcția de premier, explinând că, și dacă ar face acest gest, el are toate șansele să rămână prim-ministru iar Iohannis nu ar mai avea ce face. “Domnul Orban, dacă demisionează poate să rămână dacă vrea el prim-ministru interimar, nici președintele nu-i poate spune du-te la plimbare”, a spus Moise Guran

Proaspătul USR-ist a fost de părere că moțiuniunea de cenzură anunțată de PSD nu are mari sorți de izbândă. ”Nu cred că e foarte posibil să treacă moțiunea de cenzură și n-ar fi o idee foarte bună”, a punctat Moise Guran.

Adevărul despre alegerea primarilor în două tururi

Un alt aspect analizat de acesta a fost cel referitor la  asumarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, cu mai puțin de 1 an înainte de alegerile locale.

”Recomandarea Comisiei de la Veneția, pe care se bazează o decizie a CCR, se referă la lărgirea bazei reprezentativității. Dacă vine o lege care spune că primarul va fi ales cu 50%+1 după al doilea tur, aceasta înseamnă lărgirea democrației prin lărgirea reprezentativității. Dacă faci asta, nicio comisie din lume, nu numai aia de la Veneția, indiferent când o faci, nu-ți va spune că ai greșit, a comentat Moise Guran.

Orban poate să rămână dacă vrea el prim-ministru interimar

În plus, este de părere proaspătul politician, și daca Ludovic Orban ar demisiona, el poate rămâne premier.

”Singura posibilitate, pe Constituția României, este: președintele ia act, după consultări cu partidele, de faptul că o majoritate parlamentară vrea anticipate, iese de mână cu prim-ministrul și spune că ‘Am decis să declanșăm procedura de anticipate, iar premierul și-a depus mandatul’. Domnul Orban devine prim ministru-interimar. Cine nu știe asta să citească mai bine articolul din Constituție care limitează la două situații, și demisia nu este una dintre ele, posibilitatea ca președintele să numească alt ministru ca prim-ministru interimar. Domnul Orban, dacă demisionează poate să rămână dacă vrea el prim-ministru interimar, nici președintele nu-i poate spune du-te la plimbare”,