Premierul Ludovic Orban a explicat joi că una din explicațiile pentru care România are o problema la ANAF în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor este că informatizarea nu s-a facut deși firmele au fost obligate să-și schimbe casele de marcat.
“Dacă am fi avut un ANAF informatizat… Guvernul a obligat firmele să îşi cumpere case de marcat fiscale care au transmisie de date electronică şi au fost luate tocmai în interesul Guvernului, al ANAF-ului de avea o mai bună colectare. (…) Nu au luat în schimb servere. De doi ani şi ceva nu au luat servere, dacă vă puteţi imagina! I-au forţat pe oameni să treacă la case de marcat fiscale al căror obiectiv era nu în interesul companiilor, ci în interesul ANAF-ului de a putea obţine toate informaţiile legate de toate operaţiunile şi ei nu au luat servere. Pe de o parte ai generat nişte cheltuieli pentru oamenii de afaceri, i-ai pus să facă o cheltuială care nu serveşte nimănui. Sigur că pe de o parte te gândeşti cine a vândut tipul ăla de case de marcat, iar pe de altă parte nu cumva este o dovadă clară a premeditării în ceea ce priveşte tolerarea evaziunii fiscale, chiar încurajarea evaziunii fiscale pentru că tu nu ţi-ai luat serverele şi în general tot softul ca să poţi să procesezi toate datele”, a afirmat Ludovic Orban, joi seară, la B1 Tv.
Şeful Guvernului a subliniat ideea că “nu s-a dorit” informatizarea ANAF, arătând că existau inclusiv fonduri europene pentru acest lucru.
Dorința principală a Guvernul este implementarea unui nou sistem informativ, performant, la ANAF, cu o “viteză maximă”, explicând astfel decizia ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, de a prezenta CSAT proiectul de informatizare a ANAF.