Moțiunea de cenzură ar putea avea un efect negativ asupra lui Klaus Iohannis. Președintele are multe de pierdut

Jurnalistul Moise Guran este de părere că o trecere a moțiunii de cenzură ar putea avea un efect negativ asupra președintelui Klaus Iohannis. Potrivit mesajului postat pe rețeaua de socializare de către jurnalist, șeful statului riscă să rămână fără ”un premier docil”, subliniind că este posibil să piardă chiar controlul asupra Partidului Național Liberal (PNL).

”Cel aflat cu spatele la zid acum este Klaus Iohannis. Riscă să piardă nu numai un prim-ministru docil, dar chiar și controlul asupra PNL. Dacă guvernul pică prin moțiune de cenzură, șansele lui Orban la șefia PNL cresc exponențial.”, spune acesta.

”Are tot interesul să evite o moțiune”

Moise Guran mai spune că președintele are tot interesul să evite o moțiune de cenzură, subliniind că este imposibil ca aceasta să nu treacă.

”Așadar Iohannis are tot interesul să evite o moțiune de cenzură, care nu prea are cum să nu treacă, în primul rând pentru a putea nominaliza un prim-ministru înainte de alegerile din PNL, dar și să-și deschidă cumva o punte de negociere cu Orban, în eventualitatea tot mai probabilă că acesta va câștiga acele alegeri.”, mai spune acesta.

Jurnalistul a mai notat pe pagina sa de Facebook că președintele are nevoie să ”reseteze jocul rapid”, subliniind că șeful statului va avea cel mai mult de suferit din cauza acestei resetări.

Mai mult decât atât, pentru a evita o moțiune de cenzură și căderea Guvernului, este nevoie de demisia prim ministrului.

”Președintele are nevoie să reseteze jocul rapid, conștient că el însuși va pierde cel mai mult din această resetare. Moțiunea de cenzură, implicit și căderea Guvernului Cîțu, nu mai pot fi însă de acum evitate decât prin demisia prim-ministrului, un sacrificiu necesar la care, cel mai probabil, deja Iohannis se gândește.

Era bine să se fi gândit înainte, pentru a evita toată această nebunie, dar, pe de altă parte, stabilitatea politică și rezolvarea unor astfel de crize e în job descriptionul constituțional al președintelui, indiferent că el însuși le-a produs sau nu.”, spune jurnalistul Moise Guran.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României