Un studiu recent a constatat că anumite fructe și legume ar putea reduce la jumătate riscul unui AVC, care, de cele mai mult ori, poate fi fatal. Cercetătorii de la Universitatea Wageningen, Olanda, au examinat 20.000 de adulți, cu o vârstă medie de 41 de ani, și cele peste 170 de alimente pe care le consumau de obicei. Participanții la studiu nu aveau boli cardiovasculare la începutul studiului, dar, după 10 ani, 233 dintre ei au suferit accidente vasculare cerebrale, scrie The Sun.

O creștere a consumului de fructe și legume a fost asociată cu un risc mai mic de accident vascular cerebral

Fructele verzi, portocalii, galbene, roșii și mov nu au arătat o legătură cu incidența AVC-urilor la participanți. În schimb, conform cercetării, fiecare creștere a consumului de fructe și legume albe cu 25 de grame pe zi a fost asociată cu un risc mai mic de accident vascular cerebral. Un mar mediu cântărește 120 g.

Cei care au mâncat cele mai multe fructe și legume albe din tot grupul au avut cu 52% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral, comparativ cu cei care au mâncat mai puține.

Fructele și legumele albe incluse în acest studiu au fost:

Merele
Perele
Bananele
Conopida
Cicoarea
Castravetele

Majoritatea (55%) au fost însă mere și pere, conform descoperirilor pyblicate în Journal of the American Heart Association. Alimentația celor analizați a inclus, de asemenea, ciuperci, napi și piersici albe.

O sursă bună de fibre – un nutrient esențial legat de pierderea în greutate și prevenirea cancerului și a diabetului

Aceste alimente sunt o sursă bună de fibre – un nutrient esențial legat de pierderea în greutate și prevenirea cancerului și a diabetului. Dar sunt bogate și în catehină, un compus vegetal care „poate ajută la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge și la reducerea cheagurilor de sânge”, potrivit Harvard Health.

„Pentru a preveni accidentul vascular cerebral, poate fi util să consumați cantități considerabile de fructe și legume albe. De exemplu, un măr pe zi este o modalitate simplă de a crește aportul de fructe albe”, spune autorul principal al studiului, dr. Linda Oude Griep.

Chiar dacă alte fructe colorate nu au arătat niciun beneficiu în acest studiu, ele sunt vitale pentru a preveni alte boli importante. De exemplu, fructele portocalii și galbene sunt benefice pentru sistemul nervos, în timp ce cele roșii sunt foarte bune pentru inimă.