Mircea Badea a explodat în direct, la Antena 3. El a susținut, marți seara, pe pasa cu Sinteza zilei, de ce în România taxarea bogaților este o prostie. Reacția vedetei de la Antena 3 vine pe fondul discuțiilor dintre PSD și PNL privind impozitarea marilor averi. Aceasta este o propunerea a PSD, care cere să se introducă o nouă taxă pentru marile averi.

Liberalii se opun unei astfel de inițiative, chiar premierul interimar Florin Cîțu explicând că PNL dorește să îi încurajeze pe oameni să acumuleze active și proprietăți pentru că de asta muncesc.

„A veni cu taxe înseamnă a descuraja un astfel de comportament şi din punctul nostru de vedere ideologic nu este fezabil. Repet, atunci când discutăm despre taxe trebuie să ne gândim ce vrem să obţinem. Trebuie să ştim că taxele distorsionează comportamentul oamenilor şi atunci de fiecare dată când introduci o taxă trebuie să te gândeşti că efectul pervers este acela de a distorsiona comportamentul şi poate că nu va aduce venituri la buget pe termen scurt, ci pe termen lung. Asta e o mare problemă”, a afirmat preşedintele PNL.

Taxarea bogaților, o prostie

Acum, Mircea Badea a argumentat de ce nu crede că impozitul pe marile averi este o soluție în România. Vedeta Antena 3 a arătat că oamenii cu bani au devenit bogați prin businessul lor, produc bani, locuri de muncă, produc plus valoare. De aceea nu ar fi indicat să iei niște bani exact de la cei care produc.

„Acuma, dacă vorbim strict la nivel principial, că la nivel concret, pragmatic nu ai cum să faci asta în România, e o prostie taxarea bogaților. De ce? Pentru că, la ce se referă taxarea: dacă le taxezi businessul, e greșit. Pentru că businessul bogaților, care devin bogați prin business – că noi nu vorbim acum de bogații care se îmbogățesc prin înșelăciune, că ăia trebuie să stea la pușcărie – deci bogații care au devenit bogați prin business produc bani, locuri de muncă, produc plus valoare și nu aș vrea să iau niște bani de la cei care produc, că de aia sunt bogați, ca să-i dau lui Cîțu, că știe Cîțu ce să facă cu banii ăia”, a comentat vedeta Antena 3.

Mircea Badea respinge categoric o supra-taxare a businessului

În opinia sa, clar nu știe statul ce să facă mai bine decât sectorul privat cu banii respectivi, când vorbim despre business. În schimb, când ne referim la cheltuielile celor cu bani, atunci lucrurile se schimbă radical.

„Când vorbim despre cheltuielile bogaților, adică își ia bogatul yacht sau își ia bogatul avion. Pe cumpărătură, da, poți să pui taxă pe cumpărătură. Deci, dacă e o supra-taxare a businessului, nu. Dar, dacă e o taxare a cumpărăturilor, ea poate fi cel mult amuzantă, în România. Să zicem că cel puțin la nivel principial ar avea o noimă, dar ar fi amuzantă: câți își cumpără avioane și yachturi”, a spus Badea.

Potrivit acestuia, când este inflație trebuie descurajată cheltuirea.

„Tu, prin taxarea asta, sigur nu vei reduce cheltuiala bogaților. Ei vor rămâne la același nivel de cheltuieli, deci din punct de vedere inflaționist nu ai făcut absolut nicio șmecherie”, a mai spus Mircea Badea.