Florin Cîțu nu este de acord cu introducerea unei taxe pe marile averi: Eu nu am înţeles motivaţia

Florin Cîțu a declarat la Parlament că nu a înțeles propunerea PSD de a introduce o nouă taxă pentru marile averi. Premierul interimar a spus că dacă este vorba de evaziune fiscală, atunci nu taxele o elimină.

„De fiecare dată când vorbim de taxare trebuie să ne gândim ce vrem să obţinem prin aceste taxe. Dacă este vorba de evaziune fiscală nu taxele elimină evaziunea fiscală. Eu nu am înţeles motivaţia pentru a introduce o nouă taxă pentru că orice ar spune oricine dacă acele active cărora nu le spun de lux au fost achiziţionate legal s-au plătit impozite, se plătesc taxe, deci nu este niciun motiv pentru a veni cu o suprataxă”, a spus acesta.

Premierul interimar a mai spus că liberalii doresc să îi încurajeze pe oameni să acumuleze active și proprietăți pentru că de asta muncesc.

A veni cu taxe înseamnă a descuraja un astfel de comportament şi din punctul nostru de vedere ideologic nu este fezabil. Repet, atunci când discutăm despre taxe trebuie să ne gândim ce vrem să obţinem. Trebuie să ştim că taxele distorsionează comportamentul oamenilor şi atunci de fiecare dată când introduci o taxă trebuie să te gândeşti că efectul pervers este acela de a distorsiona comportamentul şi poate că nu va aduce venituri la buget pe termen scurt, ci pe termen lung. Asta e o mare problemă”, a afirmat preşedintele PNL.

În ceea ce privește Codul Fiscal, președintele PNL spune că nu vor exista modificări , momentan.

”În ceea ce priveşte a-i impozita pe românilor sunt mai multe variante pe termen lung. Pe mine mă interesează eliminarea evaziunii fiscale şi trebuie să găsim cel mai bun mod de a elimina evaziunea fiscală. Până acum am reuşit prin digitalizare şi în PNRR sunt mai multe tipuri de reformă care vor duce exact la evaziunea fiscală”, a mai spus Cîţu.