„Au fost nişte facturi întârziate, probabil furnizorii şi-au adaptat softurile, dar eu am reacţionat foarte repede după ce un post de televiziune a prezentat un caz din judeţul Bihor, dacă nu mă înșel localitatea Sântandrei, unde distribuitorul local a emis facturile fără sa aplice compensarea sau plafonarea sau amândouă dacă ar fi fost cazul în funcţie de consum şi de profilul clientului.

“Aşa ceva este inadmisibil”

Am observat cum spunea nonșalant că nicio problemă, va regla în luna următoare, dar clienții trebuie să plătească. Aşa ceva este inadmisibil.

Au norme metodologice pe baza cărora trebuie să facă aceste facturi aplicând legea. Absolut au avut timp să îşi adapteze softurile, de aceea poate au întârziat poate facturile, şi nimeni nu îşi bate joc de români.

De aceea într-o discuție aseară cu preşedintele ANPC acesta a efectuat un control. Comisarii de la Bihor s-au dus acolo şi au dat o amendă de 50.000 şi o sancțiune complementară de a reface toate calculele, de a reface facturile în aşa fel încât oamenii să îşi primească facturile aşa cum scrie la lege, cu compensare.

Nu este admisibil în momentul în care statul, Guvernul s-a angajat că va subvenţiona diferența de creştere şi va da o compensație cetăţenilor această compensație să nu fie aplicată în factură şi românii să nu beneficieze de ea”, a spus Virgil Popescu, miercuri seara la Antena3.

Românii, griji uriașe în pragul sărbătorilor de iarnă

În urma întârzierilor facturilor, circa trei milioane de clienţi riscă să plătească două facturi în luna decembrie sau imediat după marile sărbători de iarnă. Facturile respective fiind pentru noiembrie și decembrie.

Persoanele care cumpără energie electrică şi gaze naturale de la acelaşi furnizor pot fi în situația de a plăti chiar patru facturi la energie în aceeași perioadă.

Când își vor primi oamenii facturile

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), a explicat că întârzierile facturilor au fost cauzate doarece compensaţiile promise de stat nu au fost afișate în Monitorul Oficial.

Însă, acesta a informat că situația actuală se va remedia până la sfârșitul acestui an, potrivit Antena 3.