Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, miercuri, un avertisment pentru companiile din domeniu. „Nicio companie furnizoare nu îşi va bate joc de români”, a transmis ministrul, cerând ca emiterea facturilor să se facă cu respectarea legii, în caz contrar urmând a exista „sancţiuni dure”.

„Aş dori să transmit un avertisment clar: nicio companie furnizoare nu îşi va bate joc de români! Să emită facturile pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022 în acord cu legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022! În mod contrar vor exista sancţiuni dure”, a scris, miercuri, pe Facebook, Virgil Popescu.

Un furnizor a fost amendat cu 50.000 de lei

Acesta a dat ca exemplul compania Gaz Vest SA din judeţul Bihor, care e trimis clienților facturile pe noiembrie fără a aplica legea care prevede plafonarea acestora.

„Au primit facturile aferente lunii noiembrie fără să fie aplicată legea care prevede plafonarea şi schema de compensare! Drept urmare, am luat atitudine! Şi în urma controlului celor de la ANPC rezultatul este următorul: s-a aplicat Legea 363/2007 şi s-a constatat că au încălcat art.6 alin.(1), lit.d.- preţul sau modul de calcul al preţului”, a transmis ministrul.

De asemenea, ministrul Energiei a precizat că societatea în cauză a primit o sancţiune contravenţională în valoare de 50.000 lei.

„Conform art.15-1, odată cu aplicarea sancţiunii contravenţionale principale se aplică şi sancţiunea complementară de recalculare a consumului citit sau estimat pentru consumatorii casnici începând cu data de 01.11.2021, în termen de 15 zile”, a mai transmis ministrul.

Oficialul a discutat cu mai mulți furnizori

În cursul zilei de marți, Virgil Popescu a vorbit despre întârzierile la eliberarea facturilor de energie pentru luna noiembrie. Ministrul a transmis că a avut discuţii cu mai mulţi furnizori care i-au spus că au început să emită aceste facturi şi că vin în calupuri, aşa cum le scoate softul.

„Sunt convins că vor veni acele facturi”, a arătat Popescu.

Despre luna aprilie, când va expira această reducere de preţ, ministrul a spus că în partea a doua a lunii ianuarie se va face o analiză a cum a funcţionat această schemă de ajutor.