Furnizorii de energie se tem în continuare că statul nu le va plăti la timp banii pentru compensarea facturilor, întrucât în legislaţie există multe portițe pentru amânarea plăţilor, a declarat, luni, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o întâlnire cu presa.

„Suntem foarte îngrijoraţi că nu ne vom primi banii înapoi. Sunt atâtea portițe în legislaţie pentru a amâna aprobarea plăţilor, decontului. În opinia noastră, ar trebui modificat ordinul comun privind normele de aplicare. Dacă vom primi banii după şase luni, la finalul iernii, s-ar putea să nu mai fie aceeaşi concurenţă pe piaţă”, a spus Urluescu.

Potrivit acestuia, în fiecare săptămână vedem câte un faliment al unei companii din energie.

Furnizorii ar putea avea probleme

La rândul său, Ion Lungu, directorul executiv al AFEER, a afirmat că, dacă furnizorii nu vor primi banii la timp, vor avea probleme cu lichiditatea, care se vor reflecta în tot sistemul.

„Este principala îngrijorare, recuperarea banilor. S-ar putea să creeze mari probleme de cash-flow, nu doar în ceea ce priveşte furnizorii, ci tot sectorul, şi la fel pentru producătorii care trebuie să plătească suprataxă”, a precizat Lungu.

Pe termen lung, statul trebuie să construiască de urgenţă noi capacităţi de producţie sau să ajute investitorii privaţi să facă asta.

„Este foarte importantă o infuzie de capacităţi de producţie şi accelerarea investiţiilor, în acelaşi timp trebuie lansată şi intensificată o campanie intensă de informare, pentru ca toată lumea să înţeleagă situaţia, o campanie privind creşterea eficienţei energetice şi utilizarea raţională a resurselor. Prin eficienţă energetică nu trebuie să înţelegem reducerea nivelului de trai”, a completat Lungu.

În plus, este nevoie de o legislaţie stabilă. „Pentru că altfel investitorii, când văd că se schimbă de la o zi la alta, chiar dacă climatul pare frumos, e posibil să nu mai creadă. Este o competiţie între ţări”, a mai spus reprezentantul AFEER.

Mai bine de zece furnizori au ieșit deja din piață

Amintim că, săptămâna trecută, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege anunțat că mai bine de 10 furnizori de gaze au ieşit din piaţă până acum, ca urmare a preţurilor mari, şi aproximativ 70.000 de consumatori au fost preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă.

Nagy-Bege s-a referit la efectele Legii 259/2021, privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie pentru consumatori. El a precizat că ANRE analizează posibilitatea de a înăspri condiţiile de licenţiere, astfel încât furnizorii să nu-şi mai abandoneze clienţii atât de uşor.

Potrivit acestuia, există riscul ca şi alţi furnizori să ajungă în situaţia de a ieşi din piaţă. Important este să nu renunţăm să căutăm soluţii pe termen mediu şi lung, a adăugat reprezentantul reglementatorului.