Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, marți, că părinţii elevilor nu sunt obligaţi să completeze formularul prin care își dau acordul în legătură cu testarea copiilor care au simptome specifice COVID-19 la şcoală. Totuși, în cazul în care au aceste simptome, elevii sunt obligați să stea acasă 14 zile.

Anunțul făcut de Ministrul Educației

“Formularul nu este obligatoriu, formularul vizează exclusiv elevii care, din păcate, ar putea prezenta simptome, și doar în cazul în care acele simptome sunt confirmate, deci elevul este confirmat ca fiind pozitiv, acel formular de testare vizează și părinții contactilor direcți ai respectivului elev, părinți care trebuie să și dea acordul sau nu asupra acestui formular.

Dacă își vor da acordul, el nu este obligatoriu, elevul va putea fi testat în școală dacă există cabinet medical.

Dacă nu există cabinet medical, pentru că testarea este un act medical și nu unul educațional, elevul va putea fi testat de către DSP.

Dacă nu-și va da acordul, din păcate, elevul va avea restricționată pentru o perioadă de 14 zile participarea fizică în colectivitate”, a explicat ministrul Educației.

Școlile s-ar putea închide din nou

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu un mesaj clar pentru toţi elevii şi profesorii. Acesta a dezvăluit că a vizitat mai multe unități de învățământ în prima zi de școală față în față. Acesta este optimist că măsurile se vor respecta astfel încât să nu fie nevoie de închiderea școlilor din nou.

„Am fost în multe școli azi, grădinițe. M-am încărcat de energie pozitivă când i-am văzut pe copii, mai ales pe cei mici, că se regăsesc. O imagine greu de descris în cuvinte. Dublat de bucuria că regulile s-au respectat mai mult decât m-am așteptat.

Lucrurile s-au derulat bine și a fost un moment de satisfacție. Prudența și responsabilitatea trebuie să rămână obiective principale. Dacă vor fi probleme grave, nu vom ezita să luăm măsuri, dar eu îndrăznesc să fiu optimist și să nu ajungem în situația în care să închidem școlile din nou”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.