Boala des întâlnită în România. Printre aceste boli se numără și tiroidita autoimună, o boală des întâlnită în România. Mai precis, sistemul imunitar al celor care suferă de această boală se luptă aberant cu glanda, scrie știrileprotv.ro.

Este de menționat faptul că boala este asociată și cu infertilitatea și cu anemia prin carența de vitamina B.

Din păcate boala auto-imună nu se poate vindeca, dar poate fi ținută sub control cu ajutorul medicului endocrinolog.

Boala des întâlnită în România

Așadar, tiroidita autoimună înseamnă că sistemul imunitar acționează împotriva tiroidei. Având în vedere că celulele tiroidei seamănă cu cele din ovar, femeile care suferă de această boală pot aavea probleme cu fertilitatea.

Ruxandra Dumitrescu, medic primar infertilitate, este de părere că oamenii care suferă de această boală trebuie să meargă la un medic specializat.

„Este bine sa meargă la un medic specilizat pentru că doar dozarea de FSH și LH care apare normal nu înseamnă că mai există ovulație, ovarele nu mai pot să producă un ovocit matur”, spune aceasta.

Trebuie ținut minte că fertilitatea scade dacă tiroida suferă.

Deficit de absorbție

Daniela Georgescu, medic primar hematolog, a declarat că anticorpii care sunt sintetizați în tiroida imună pot determina un deficit de absorbție.

„Acești anticorpi care sunt sintetizați în tiroidita autoimună pot să determine deficit de absorbție la nivel intestinal”, spune aceasta.

Potrivit sursei anterior menționate, medicul hematolog va colabora cu cel endocrinolog dacă tiroidita este cauza deficitului de vitamina B12.

Vitamina B12 intra în circulație și sintetizează așa numiții acizi nucleici, necesari tuturor celulelor. În cazul deficitul, apar amețeli și deficit de forță musculară.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim