Aportul excesiv al anumitor vitamine și minerale poate perturba ciclul de creștere a părului și poate contribui la căderea părului.

Schimbarea dietei și utilizarea suplimentelor (sau scăderea altora) pot ajuta la încetinirea sau chiar la inversarea căderii părului.

Cercetările au descoperit că dietele bogate în plante, cum ar fi dieta mediteraneană, care se concentrează pe alimente bogate în antioxidanți și antiinflamatoare, stimulează creșterea părului și pot reduce căderea părului, potrivit Health.com.

Deficiențe de vitamine și minerale care provoacă căderea părului

Rolul pe care deficiențele de vitamine și minerale îl joacă în căderea părului nu este deplin cunoscut, dar tot mai multe dovezi sugerează că anumite carențe pot duce la căderea părului.

Vitamina D

Ca hormon steroidian și vitamină liposolubilă, vitamina D joacă un rol în absorbția de calciu a organismului, în mineralizarea oaselor și în funcționarea sistemului imunitar. Poate juca, de asemenea, un rol în sănătatea părului.

Vitamina D poate afecta ciclul de creștere a părului. Deficiența de vitamina D a fost legată de căderea părului la persoanele cu rahitism (înmuierea și slăbirea oaselor din cauza deficienței extreme de vitamina D) și la persoanele cu alopecia areata, o boală autoimună care atacă foliculii de păr.

Vitaminele B

Mulți oameni presupun că lipsa de biotină (B7) contribuie la căderea părului. Cu toate acestea, deficiența de biotină este rară și de obicei cauzată de o afecțiune moștenită. Există puține dovezi că suplimentarea previne sau tratează căderea părului la persoanele care nu au deficit de biotină.

Scăderea B2 (riboflavină), B12 sau acid folic a fost, de asemenea, legată de căderea părului, dar puține cercetări indică dacă suplimentarea poate promova creșterea părului.

Fier

Unele cercetări arată că fierul joacă un rol în creșterea părului prin reglarea diferitelor gene din foliculii tăi de păr. Deficitul de fier și anemia pot provoca efluviu telogen (căderea rapidă a părului). Este obișnuit la persoanele de sex feminin care suferă de căderea părului când nasc.

Anemia este un nivel scăzut de celule roșii din sânge sau hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge care transportă oxigen. Cea mai frecventă cauză este fierul scăzut. Menstruația vă poate crește și riscul.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dezvolta recomandări privind suplimentarea cu fier pentru persoanele care se confruntă cu căderea părului din cauza deficienței de fier.

Vitamina C

Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C joacă mai multe roluri importante în organism. De exemplu, vă ajută corpul să absoarbă fierul.

Scorbutul este termenul medical pentru deficiența de vitamina C. A fost asociată cu anomalii ale părului corporal, inclusiv:

Fire tirbușon: fire de păr răsucite sau încurcate

Hipercheratoză foliculară: foliculii (orificii minuscule pe piele prin care cresc firele de păr) conțin cheratina în exces, proteina care ajută la formarea părului

Păr de gât de lebădă: fire de păr care se îndoaie în mai multe locuri

Cu toate acestea, încă nu există dovezi clare care să lege vitamina C cu căderea părului.

Zinc

Deficiența de zinc poate provoca efluviu telogen, precum și păr subțire, fragil și alte probleme legate de piele. Un studiu efectuat pe peste 300 de persoane cu căderea părului a arătat niveluri scăzute de zinc.

vitamine
SURSA FOTO: Dreamstime

Vitaminele și sănătatea părului

Foliculii de păr trec prin patru cicluri sau faze:

  • Faza anagenă: faza de creștere
  • Faza catagenă: faza de tranziție
  • Faza telogenă: Faza de repaus
  • Faza exogenă: eliberarea părului

Faza anagenă poate dura între 2-7 ani. În această fază, 90% din cei 100.000 de foliculi de păr ar trebui să fie în proces de creștere. Această creștere necesită nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele pentru a produce un păr sănătos în mod eficient. Factori precum o dietă proastă, pierderea bruscă în greutate sau alimentația restrictivă pot scurta faza anagenă și pot duce la căderea mai rapidă a părului.

Când obțineți vitamine și minerale esențiale, acești nutrienți pot:

  • Reduce inflamația
  • Reduce stresul oxidativ
  • Îmbunătățiți imunitatea
  • Îmbunătățirea expresiei genetice modificate (cauze genetice ale căderii părului)

Acești factori pot ajuta la prevenirea căderii părului și la restabilirea creșterii părului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin rolurile și beneficiile nutrienților specifici.

Prea multe vitamine pot provoca căderea părului?

Consumul de cantități excesive de vitamine și minerale – inclusiv vitamina A, vitamina E și seleniu – poate duce, de asemenea, la căderea părului.

Vitamina A

În timp ce un aport adecvat de vitamina A este necesar pentru o piele și un păr sănătos, suplimentarea excesivă poate provoca consecințe nedorite, cum ar fi căderea părului.

Odată ce nevoile organismului de vitamina A sunt satisfăcute, suplimentarea pot deveni toxice și pot perturba creșterea părului.

Vitamina E

Există puține cercetări cu privire la rolul vitaminei E în creșterea părului, dar unele studii arată că suplimentarea poate ajuta la reducerea căderii părului.

Un studiu a constatat că persoanele care au luat 600 de unități internaționale (UI) pe zi timp de 28 de zile – de 30 de ori doza zilnică recomandată – au experimentat căderea părului.